Indiában a kormány segítségét várják keresztény vezetők

A kormányhoz fordultak keresztény egyházi vezetők Indiában, hogy lépjen fel a rendőri brutalitással szemben, mely a keresztény közösségeket éri, miután egy apát és fiát halálra kínoztak rendőrségi őrizetben. A pakisztáni püspöki konferencia pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány ellenére a vallási intolerancia és a diszkrimináció az utóbbi hónapokban növekvő tendenciát mutat – írja cikkében a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2020. 07. 12. 22:24
Disna Srimali, 37, the injured mother of eight-month-old Mathew, who died during a string of suicide bomb attacks on churches and luxury hotels on Easter Sunday, and family mourn at his funeral in Negombo
Gyász Srí Lankán. Emberek millióit üldözik a hitük miatt Fotó: Athit Perawongmetha Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keresztény egyházi vezetők felszólították az indiai kormányt, hogy lépjen fel a rendőri brutalitással szemben, mely a keresztényeket éri, miután kiderült, egy apát és fiát halálra kínoztak a rendőrségen, miután őrizetbe vették őket.

Az 59 éves Jeyaraj Ponraj-t és fiát, a 31 éves fiát, Benicks-et június közepén azzal a váddal tartóztatta le a rendőrség, hogy megsértették a koronavírus-járvány miatt életben lévő lezárási előírásokat azzal, hogy mobiltelefon-áruházuk tovább tartott nyitva a megengedettnél.

Amikor a rendőrség a bíróságra vitte őket, már véresek voltak a sok veréstől. Emiatt a bíró visszaküldte őket a fogdába, ahonnan kórházba szállították őket. Bennicks két nappal később, az apja pedig az azt követő reggelen halt meg. A rendőrség szerint a sérüléseik akkor keletkeztek, amikor mindketten elestek és megütötték magukat, ám a letartóztatás helyszínén készült biztonsági kamera felvételei azt mutatták, sem az apának, sem a fiúnak nem voltak sérülései a letartóztatásuk előtt. A felvételekből ráadásul az is kiderült, hogy nem csak a Ponraj család telefon-üzlete, hanem az összes többi üzlet is nyitva volt a környéken.

Miután az eset nyilvánosságra került, öt rendőrt letartóztattak, sorsukról később intézkednek.

Tamilnádu államban a becslések szerint ma már közel kétmillió, a Nadar kasztból származó keresztény él, írja a Barnabas Alapítvány. Sokan jól képzettek és fontos pozíciókat töltenek be a tartományi vezetésben és az üzleti életben. Békésen élnek, és egyre több misszionáriust küldenek India más részeibe. A helyi, magasabb kasztba tartozók egy része azonban ellenszenvvel tekint a keresztényekre. Az apa és a fia letartóztatása és megkínzása egy jelzés lehetett a keresztények számára, hogy tudják, ki irányít, mondta el Dr Joshva John a keresztény közösség egy vezetője.

De Pakisztánban is egyre több és egyre súlyosabb támadások érik a keresztényeket, melyeket a koronavírus-járvány még inkább felerősített. Erről a pakisztáni püspöki konferencia által alapított Igazságosság és Béke Nemzeti Bizottsága (NCJP) számolt be, hívja fel rá a figyelmet a Magyar Kurír.

A múlt héten óriási felháborodást okozott, és erős félelmet keltett a pakisztáni keresztény közösség soraiban, amikor az 50 éves Nadeem Josephet, anyósát és testvéreit a saját szomszédjuk és annak fiai megtámadták az újonnan vásárolt otthonuk előtt Pesavar tartományban. Joseph két lövést kapott a gyomrára, míg anyósát, Elizabeth Masih-t a vállán lőtték meg a támadók. Az eset után Khan négy fiát letartóztatták, őt magát nem.

Nadeem Joseph succumbed to injuries today.His crime was that he purchased a house in the street where muslims were not ready to allow him to live as he was a christian. No coverage on media no outrage in society over this. This is collective hypocricy and bigotry of our society. pic.twitter.com/BBPY6d7Mpz

— imad zafar (@rjimad) July 1, 2020

Nadeem Joseph egy hónapon keresztül szenvedett a kórházban. Egy videó-üzenetben elmondta, hogy a szomszédai azt a házat „csak a muszlim lakosoknak szánták és azt is mondták neki, hogy a keresztények és a zsidók a muzulmánok ellenfelei.„ A férfit többször is műtötték, de végül belehalt a sebesüléseibe.

Az Igazságosság és Béke Nemzeti Bizottsága elnöke, Joseph Arshad, Emmanuel Yousaf igazgató és Cecil S. Chaudhry ügyvezető igazgató közös nyilatkozatukban kijelentették: „A pakisztáni társadalom egyre intoleránsabbá válik, s egyre nehezebb itt vallási kisebbségként élni. Rengeteg hasonló eset történik, amiről a hírek nem számolnak be. A vallási kisebbségeket folyamatosan, hétköznapi életük részeként éri diszkrimináció. Például mikor a világjárvány idején megtagadják a nem muszlimoktól az élelmiszer-ellátást vagy a segítségnyújtást számukra, vagy hogy elhanyagolják a nem muszlim, de az első sorban küzdő egészségügyi dolgozók személyi védelmét” – írja cikkében a V4NA Hírügynökség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.