Irán a legfőbb gyanúsított

Újabb támadások végrehajtását ígérték hétfőn a Jemenben harcoló húszi síita lázadók szaúdi célpontok ellen, miután szombaton a Saudi Aramco állami olajvállalat két olajtermináljára mértek csapást. Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia nincs meggyőződve arról, hogy a húszik követték el az akciókat, ám továbbra is Iránt hibáztatják.

Mártonffy Attila
2019. 09. 17. 13:57
Saudi Energy minister Prince Abdulaziz bin Salman, walks during his visit to an Aramco oil facility one day after the attacks in Abqaiq
Az energiaügyi miniszter meglátogatta a Saudi Aramco egyik megtámadott létesítményét Fotó: Handout . Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iráni eredetűek voltak azok a fegyverek, amelyeket a szaúdi olajlétesítmények ellen a hét végén végrehajtott támadások során használtak – állította a húszi síita lázadók ellen Jemenben harcoló szaúdi vezetésű koalíció a vizsgálat előzetes eredményeire hivatkozva. Turki al-Máliki ezredes, a koalíció szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: folyamatban vannak a vizsgálatok annak meghatározására, hogy honnan indították a támadásokat. Hozzátette: az előzetes vizsgálat arra enged következtetni, hogy a támadást nem Jemen területéről hajtották végre.

A szaúd-arábiai Saudi Aramco állami olajvállalat két olajterminálját, köztük a világ legnagyobb olajfinomítóját szombaton érték dróntámadások. A szaúdi energia-infrastruktúrát több támadás érte azóta, hogy Rijád az arab katonai koalíció vezetőjeként beavatkozott Jemenben a húszik ellen, az idén május és augusztus között is. A szombati támadások végrehajtójaként a jemeni húszi síita lázadók jelentkeztek, akik hétfőn a szaúdi célpontok elleni újabb támadásokkal fenyegetőztek. „Bárhová és bármikor elér a kezünk” – intézte szavait a szaúdi kormányzathoz Jahja Szarí, a lázadók szóvivője. Szarí felszólította Rijádot, hogy „vizsgálja felül számításait, és vessen véget a Jemen elleni agressziójának és blokádnak”. A húszik az iráni Press TV szerint arra szólították fel a Szaúd-Arábiában tartózkodó külföldieket, hogy hagyják el a Saudi Aramco létesítményeit, mivel még mindig célpontnak tekintik, s bármikor megtámadhatják azokat.

Az energiaügyi miniszter meglátogatta a Saudi Aramco egyik megtámadott létesítményét
Fotó: Reuters

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a húszikat támogató Iránt tette felelőssé a támadásokért, ám közölte: semmi sem támasztja alá azt, hogy Jemenből vagy Irakból indult volna a támadás. Néhány iraki és külföldi sajtóorgánum ugyanis az Irakban aktív, Irán-barát fegyveres csoportokat tette felelőssé. „Az amerikai kormány készen áll a válaszadásra” – írta Twitter-bejegyzésében Donald Trump amerikai elnök. „Van okunk azt hinni, hogy tudjuk, ki követte el. A bizonyítékoktól függően csőre töltve várunk, de még várjuk a szaúdi királyság álláspontját is” – hangoztatta. Amerikai demokrata párti politikusok ugyanakkor visszautasították, hogy Pompeo Iránnal azonosította a jemeni húszikat. Ben Rhodes, a Fehér Ház korábbi külpolitikai tanácsadója „hihetetlenül buta, tisztességtelen és veszélyes dolognak” nevezte az amerikai diplomácia irányítójának kijelentését. Chris Murphy szenátor leszögezte: „a szaúdiak naponta bombázzák és lövik a húszikat a mi segítségünkkel. Nekünk azon kellene munkálkodnunk, hogy véget vessünk a háborúnak”. A republikánus politikusok körében sincs egyetértés a helyzet és a válaszlépések megítélésében. Lindsey Graham dél-karolinai szenátor például iráni olajfinomítók elleni csapásméréseket javasolt, Rand Paul kentuckyi szenátor azonban azt hangsúlyozta a CNN hírtelevízióban, hogy minden erőszakos megtorlás Iránnal szemben nagy tévedés lenne, és „regionális konfliktust robbantana ki”.

Teheráni válasz

Abbász Muszavi iráni külügyi szóvivő őrültségnek és elfogadhatatlannak minősítette azokat az amerikai vádakat, amelyek szerint Irán a felelős a hétvégén elkövetett, szaúdi célpontok elleni támadásokért. A dróntámadásokra Oroszország és Kína is reagált. Mind Moszkva, mind Peking azt hangoztatta, hogy helytelen volna elhamarkodott következtetéseket levonni a felelősséget illetően, s meggyőző bizonyítékok nélkül vádaskodni. A kérdés Haszan Róháni iráni elnök, Recep Tayyip Erdogan török elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő hétfői ankarai csúcstalálkozóján is szóba került, ám a jemeni konfliktus mellett a közel-keleti térség másik háborús zónájáról, Szíriáról is tárgyaltak a felek.

– Az amerikai hadseregnek minél előbb el kell hagynia Szíriát, mert veszélybe sodorja annak területi egységét és szuverenitását – hangoztatta Haszan Róháni. Recep Tayyip Erdogan azt mondta, hogy a felek teljesen egyetértenek Szíria politikai egységének, területi integritásának megőrzésében, valamint a tartós stabilitás és megoldás szükségességében, de több felelősséget kell vállalniuk a béke biztosítása érdekében. Vlagyimir Putyin arra hívta fel a figyelmet a távirati iroda tudósítása szerint, hogy az északnyugati Idlíb térségében aggasztó a helyzet, a szélsőséges csoportok aktívabbá váltak. Nem szabad, hogy Idlíb a terroristák menedékévé váljon – mondta.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.