Iráni ajatollah: Figyelemre sem méltó a bécsi javaslat

Ali Hamenei gyorsan eloszlatta az iráni atomalku megmentésének a reményeit.

MTI
2021. 04. 15. 11:39
null
Ali Hamenei iráni legfelsőbb vezető

Ali Hamenei gyorsan eloszlatta az iráni atomalku megmentésének a reményeit.

– A bécsi tárgyalásokon tett javaslatok jobbára arrogánsak, megalázók és figyelemre sem méltók – jelentette ki Irán legfőbb vallási és politikai vezetője a múlt héten Bécsben megkezdődött, az iráni atomalku megmentését célzó többhatalmi egyeztetésekről. Szerda esti beszédében Ali Hamenei ajatollah ismét bírálta Washingtont, valamint óva intett a tárgyalások elhúzódásától, amely szerinte csak árt az országnak. Hozzátette: a feleknek eleget kell tenniük Teherán követeléseinek, amennyiben azt akarják, hogy Irán is teljesítse a vállalásait. Nem sokkal Hamenei beszéde előtt a tárgyalásokon részt vevő Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság közös közleményt adott ki, amelyben mélységesen aggasztónak nevezték Teherán urándúsítását, rámutatva arra, hogy az ilyen tevékenység az atomfegyverek kifejlesztésének az egyik fontos része. Csütörtökön Haszan Róháni iráni elnök megalapozatlannak nevezte a nyugati aggodalmakat, és kijelentette, hogy szó sincs arról, hogy Irán a nagyobb sűrűségű urán előállításával egy csapásra fegyverekben is alkalmazható hasadóanyaghoz jutna. – Nukleáris tevékenységünk békés célú, nem törekszünk atombomba előállítására – nyomatékosította az iráni elnök.

Ali Hamenei iráni legfelsőbb vezető

Bécsben a múlt héten kezdődtek meg a tárgyalások arról, hogy Irán és az Egyesült Államok is térjen vissza a 2015-ös, hathatalmi megállapodáshoz. Donald Trump volt amerikai elnök 2018-ban kiléptette országát a hathatalmi megállapodásból, és visszaállította a síita állam elleni szankciókat, amire válaszul Irán fokozatosan felhagyott kötelezettségvállalásai teljesítésével, és sorra átlépte a szerződésben megszabott, a tárolt dúsított urán mennyiségére, az urándúsítás szintjére és az urándúsításhoz engedélyezett centrifugák kategóriájára vonatkozó korlátozásokat. Az iráni vezetés többször kijelentette: csak a síita állam ellen hozott szankciók feloldását követően hajlandó visszatérni az atomalkuban vállaltakhoz.

Nem sokkal a bécsi tárgyalások megkezdését követően nagy erejű robbanást jelentettek az iráni Natanz város közelében lévő urándúsítóból, a kibertámadás miatt bekövetkezett szabotázsért Teherán Izraelt tette felelőssé, valamint bejelentette, hogy válaszul az eddigi legmagasabb szintre fogja dúsítani az uránt, továbbá ezer korszerűbb centrifugát helyez üzembe. A bécsi egyeztetések újabb fordulóját csütörtökön tartják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.