Ismét a háborús szentély borzolja a kedélyeket

A japán miniszterelnök ajándékot küldött, négy minisztere pedig személyesen kereste fel a háborús bűnösök lelkének is otthont adó szentélyt.

Forrás: Japan Times, MTI2020. 08. 15. 9:23
null
Nem csak a nemes hazafiak lelke (kami) lelt végső nyughelyre a Jaszukuniban, 1978-ban ugyanis nacionalista papok titokban felszentelték tizennégy úgynevezett „A-kategóriás” háborús főbűnös lelkét is Fotó: Tóth Loretta Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Adományt küldött Abe Sindzó japán miniszterelnök szombaton a vitatott megítélésű Jaszukuni-szentélybe a második világháború befejezésének 75. évfordulója alkalmából – adta hírül a távirati iroda. A kormányfő leszögezte:

Diplomáciai fiaskó A múltban a szentély több diplomáciai bonyodalmat is okozott. A japán kormánytagok látogatásai miatt Kína és Dél-Korea korábban többször is bírálta a tokiói vezetést, ugyanakkor az Abe Sinzó miniszterelnök vezette japán kormány az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet fordít arra, hogy javítsa kapcsolatait a szomszédos országokkal.

az a béke és bőség, amelyet ma a japánok élveznek, nem jöhetett volna létre a háborús halottak áldozata nélkül.

A Jaszukuniba szombat reggel a kormány négy minisztere, köztük Takaicsi Szanae belügyminiszter személyesen is ellátogatott. A miniszterelnök legutóbb 2013 decemberében kereste fel a szentélyt, amely az ország mintegy 2,4 millió háborús halottjának állít emléket, köztük háborús bűnösöknek is. A miniszterelnököt ezt követően éles bírálatok érték emiatt Kína, Dél-Korea, valamint az Egyesült Államok részéről is.

A tavaly májusban trónra lépő Naruhito császár a szombati megemlékezésen „mélységes bűnbánatát” fejezte ki országának a második világháború során elkövetett tettei miatt. Mint fogalmazott:

Őszintén remélem, hogy a háború pusztítása soha többé nem fog megismétlődni.

Minden alkalommal, amikor a mindenkori japán kormányfő vagy más magas rangú japán politikus felkeresi a szentélyt, látogatásával mély ellenérzéseket és sértődött tiltakozásokat vált ki az egész régióban
Fotó: Tóth Loretta/Magyar Nemzet

Háborús sebek

A bírálatok szerint a szentély Japán ázsiai háborús hódításának, Kína és Korea lerohanásának és megszállásának szimbóluma. A szentélyt meglátogató politikusok ezzel szemben arra hivatkoznak, hogy az imahelyen az országért életüket áldozó emberek előtt tisztelegnek, ahogy teszik azt számos más, szintén gyarmattartói múlttal rendelkező országban is. A XX. század első felében Kelet-Ázsia jelentős részét uralma alá hajtó Japán császári hadserege a vele szövetséges náci Németországhoz mérhető háborús bűnöket követett el a térségben a civil lakosság ellen is.

Az évforduló alkalmából Naruhito japán császár mély sajnálatát fejezte ki szombaton, hozzátéve, reméli, hogy a háború borzalmai sohasem ismétlődnek meg. A nap további részében több emlékünnepséget tartanak, amelyek azonban az idén várhatóan visszafogottabbak lesznek a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásoknak megfelelően.

Nemcsak a nemes hazafiak lelke (kami) lelt végső nyughelyre a Jaszukuniban, 1978-ban ugyanis nacionalista papok titokban felszentelték tizennégy, úgynevezett A kategóriás háborús főbűnös lelkét is
Fotó: Tóth Loretta/Magyar Nemzet

Bűnös lelkek nyughelye A szentélyt még 1869-ben emeltette Meidzsi császár a japán háborúkban elhunytak tiszteletére. A világháborút követő időszakban azonban nemcsak a nemes hazafiak lelke (kami) lelt végső nyughelyre a Jaszukuniban, 1978-ban ugyanis nacionalista papok titokban felszentelték tizennégy, úgynevezett A-kategóriás háborús főbűnös lelkét is, akiket a tokiói perben a béke ellen elkövetett bűncselekmények, vagyis a világháború kirobbantásának vádjában találtak bűnösnek (Matura–Mészáros 2014: 3). A Japánnal szomszédos országoknak éppen ez a legfőbb problémája az imahellyel, hiszen ettől fogva az emléket állít a Kínát bekebelező és ott népirtást végrehajtó, a Koreai-félszigetet megszálló, valamint a Pearl Harbor-i támadásért és Kelet-Ázsia lerohanásáért felelős katonáknak is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.