Japán tizenegy év óta először nem terjeszt az ENSZ elé Észak-Koreát elítélő határozattervezetet

Japán tizenegy év óta először nem terjeszt az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága elé Észak-Koreát elítélő határozattervezetet közösen az Európai Unióval.

Forrás: MTI2019. 03. 13. 18:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szuga Josihide, a japán kabinet főtitkára szerdán bejelentette, hogy a kormány a döntést a februári amerikai-észak-koreai csúcsértekezlet kimenetelét figyelembe véve, körültekintő vizsgálat után hozta meg.

Elemzők szerint a mostani döntés jól illik az Abe Sindzó japán miniszterelnök vezette Liberális Demokrata Párt politikájába, amely igyekszik megoldani a hetvenes és nyolcvanas évek során Észak-Koreába erőszakkal elhurcolt japán állampolgárok ügyét.

A főtitkár hangsúlyozta azt is, hogy Abe Sindzó hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel az emberrablások ügyében, de a japán kormány álláspontja nem változott az észak-koreai nukleáris leszereléssel kapcsolatban.

Kormányforrások közölték, hogy a kormány meghosszabbítja a több mint egy évtizede foganatosított egyoldalú szankciókat Észak-Korea ellen. A korlátozások hatálya április 13-án járna le.

Tokióban hivatalosan 17, észak-koreai ügynökök által elrabolt japán állampolgárt tartanak számon, más források szerint azonban a szám ennél sokkal magasabb is lehet.

Tizenhét éve, 2002-ben Junicsiró Koizumi akkori japán miniszterelnök Kim Dzsong Illel – a jelenlegi észak-koreai vezető apjával, egyben elődjével – folytatott sikeres megbeszélései nyomán öt japán állampolgár visszatérhetett hazájába. A tárgyalásokon részt vett Abe Sindzó is, akkoriban még a kabinet főtitkárhelyettesi minőségében.

Phenjan állítása szerint a Tokió által említett 17 ember közül 8 azóta meghalt, a másik 7 pedig sosem lépett észak-koreai területre.

Japán 2007 és 2018 között az Európai Unióval közösen minden évben beadott az ENSZ-bizottsághoz olyan határozatot, amely elítélte Phenjant az emberi jogsértések miatt.

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un a múlt hónapban másodszor tárgyalt egymással a nukleáris leszerelésről és az Észak-Korea elleni szankciókról, de nem jutottak megegyezésre. A találkozó után Phenjan bírálta Tokiót, mert szerinte Trump japán nyomásra hozta szóba Hanoiban az elrabolt japán állampolgárok ügyét is.

Sindzó saját ellenzéke részéről is kritikák kereszttüzébe került, azzal vádolták, hogy túl engedékeny Phenjannal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.