Johnson szigorúságot ígér a választások után

A brit miniszterelnök szerint túl sok elítélt szabadul a börtönből büntetésének lejárta előtt, és a konzervatív párti kormány ennek vetne véget.

Magyar Nemzet
2019. 12. 03. 13:21
A man lights a candle in front of placards and tributes to victims on London Bridge in London
Virágot helyeznek el a terrortámadás áldozataira emlékezve Fotó: REUTERS/Yves Herman
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit miniszterelnök szerint túl sok elítélt szabadul a börtönből büntetésének lejárta előtt, és a konzervatív párti kormány ennek véget vet, ha a párt megnyeri a jövő csütörtöki előre hozott parlamenti választást. Boris Johnson tegnapi kampánykörútján a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: az erről szóló törvényjavaslat készen van, és csak arra vár, hogy az új parlament elfogadja. A brit igazságügyi minisztérium már előző nap közölte, hogy a kormány sürgősséggel felülvizsgálja a súlyos bűncselekményekért elítéltek próbaidős szabadlábra helyezésének szabályozását. A bejelentés előzményeként kiderült, hogy a London belvárosában múlt pénteken elkövetett késeléses terrortámadás tettese a terrorcselekmények előkészülete címén rá kirótt 16 évnyi börtönbüntetés felének letöltése után szabadult. Usman Khan a London-híd közelében elkövetett támadásban két embert megölt, hármat megsebesített, mielőtt a rendőrök lelőtték.

Virágot helyeznek el a terrortámadás áldozataira emlékezve
Fotó: REUTERS/Yves Herman

A konzervatívok a választási kampány keretében tegnap új határbiztonsági terveket is ismertettek. Ezek közé tartozik, hogy a brit EU-tagság megszűnése után tervezett átmeneti időszak lejártával – vagyis várhatóan 2021 januárjától – az Európai Unióból érkezőknek is előzetesen ki kell majd tölteniük egy online beutazási formulát, és útlevéllel léphetnek majd be az Egyesült Királyságba. Az uniós országokból érkezők jelenleg személyazonossági igazolvánnyal is átléphetik a brit határt. A brit belügyminiszternek lehetősége lesz megtagadni a beutazást azoktól az EU-állampolgároktól, akiket súlyos bűncselekményekért elítéltek hazájukban vagy máshol – írja az MTI.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.