Jól képzett helyett jól lepapírozott migránsok

Svédországban a migráció nem gazdasági fellendülést hozott, hanem az adófizetők kerültek egyre nagyobb nyomás alá.

Bugnyár Zoltán (Svédország)
2021. 04. 28. 20:41
null
Stockholm, 2015. szeptember 12. Egy rendõr tájékoztatja a stockholmi pályaudvarra érkezõ illegális bevándorlókat 2015. szeptember 12-én. Ezen a napon mintegy 250 migráns érkezett vonattal a svéd fõvárosba. (MTI/EPA/Jonas Ektsromer) Fotó: Jonas Ektsromer Forrás: MTI/EPA/Jonas Ektsromer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akinek nem szelektív a memóriája, még emlékezhet, hogy a migránsáradat robbanásszerű megjelenésekor mennyire lelkendezett a baloldali média a – szerintük – iskolázott tömeg érkezésének.

„Soha ennyi magasan képzett személy nem menekült még Svédországba, mint most. […] masszív tudásimport zajlik” – lelkendezett 2015-ben például az SVT, a svéd közszolgálati tévé.

Természetesen Magyarországon is azon volt az ellenzéki sajtó, hogy amikor épp nem a befogadás követelésével volt elfoglalva, bemutassa, mennyire hasznos a menekültválság a befogadó országoknak. A 444 szerzője, ugyanebben az időszakban, például azon óhajának adott hangot, hogy a menekültek ne csak átutazzanak Magyarországon, hanem tárt karokkal fogadjuk is őket, hiszen sok közöttük a fiatal és jól képzett munkaerő.

Persze már akkor is a józanul gondolkodó emberek erős szkepticizmussal fogadták a propagandát, miszerint hamarosan tele lesz a nyugati világ magasan vagy egyáltalán valamilyen szinten, de kvalifikált munkaerővel.

Azóta már Svédországban is kiderült, hogy nemhogy a migráció hozza el a gazdasági fellendülést, hanem sokkal inkább a költségvetés – és így az adófizetők – kerülnek egyre nagyobb nyomás alá.

Nemrégiben kikért közérdekű adatokból kiderült, hogy Svédországban 675 000 aktív korú migráns nem tudja önerőből eltartani magát, ami a munkaképes bevándorlók fele, az összlakosságnak pedig 6,6 százaléka.

Más problémára is fény derült a közelmúltban: sorra buknak le munkahelyükön a megfelelő képzettség nélkül, kvalifikált munkakörben dolgozó migránsok.

Nem egészen hat évvel a fenti, hurráoptimista beszámoló után ugyanez a köztévé mutatta be kedden azt az esetet, amikor egy Stockholm melletti városban bukott le egy szíriai asszony, aki tanárnak adta ki magát.

A végzettségét diplomával bizonyította, amelyet az illetékes szakhatóság honosított is, de most kiderült, sohasem tanult pedagógusnak, hazájában idegenvezető volt.

A köztévé maga is tesztelte, mennyire egyszerű hamis papírokhoz jutni. Az SVT riportere arab nyelvű álprofilt hozott létre a közösségi médiában, aminek segítségével nagyon hamar eljutott olyanokhoz, akik 100 és 1000 dollár között kínáltak főiskolai vagy egyetemi végzettséget bizonyító papírokat. Az ajánlat szerint nemcsak egy, az eredetivel megegyező diplomát adnak a pénzért, hanem teljes egyetemi dokumentációt az elvégzett tanulmányokról. Úgy tűnik, ezekkel a hamisítványokkal évekig könnyen megvezették a svéd illetékeseket is.

„Számos hamisítvány nagyon kifinomult és nehezen felismerhető” – védekezett Cecilia Ulfsdottter, a diplomák megfeleltetéséért felelős UHR szakhivatal vezetője. A felsőoktatásért és kutatásért felelős szociáldemokrata miniszter, Matilda Ernkrans nem akarta kommentálni a hamis dokumentumok körül kitört botrányt, amin nem sok csodálkoznivaló van.

A baloldali svéd kormány továbbra is előremenekül a migrációs problémák megoldása helyett, többek között új migrációs törvény beterjesztésével, ami a 2015 óta hatályos ideiglenes jogszabályokat még látszólag sem kívánja szigorítani.

(A borítóképen egy rendőr tájékoztatja a stockholmi pályaudvarra érkező illegális bevándorlókat 2015. szeptember 12-én. Ezen a napon mintegy 250 migráns érkezett vonattal a svéd fővárosba. Fotó: MTI/EPA/Jonas Ektsromer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.