Jóval többen haltak bele a járványba Mexikóban, mint hitték

Mexikóban az eddig gondoltnál jóval több halottja van a koronavírus-járványnak. Ezzel az ország már második az Egyesült Államok mögött.

Magyar Nemzet
2021. 03. 29. 14:57
Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in Mexico
Fresh dug graves are pictured at the El Centinela cemetery, amid the coronavirus disease (COVID-19) pandemic, in Mexicali, Mexico March 23, 2021. Picture taken March 23, 2021. REUTERS/Victor Medina NO RESALES. NO ARCHIVES Fotó: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mexikó a napokban új, módosított statisztikát hozott nyilvánosságra a Covid–19-járvány halálos áldozatainak számát illetően.

Eszerint a latin-amerikai országban eddig 66 százalékkal többen haltak bele az új koronavírus okozta fertőzésbe, mint a korábbi hivatalos jelentésekben írták.

A gyanúsan nagyszámú elhalálozás és a halotti bizonyítványok felülvizsgálata után kiderült, hogy Mexikóban a járvány kitörése óta több mint 321 ezren estek áldozatául a kórnak, s ez az új szám a globális halálozást tekintve rögtön az első helyen álló Egyesült Államok mögé sorolta Mexikót. Az egészségügyi minisztérium honlapján az szerepelt február 13-án, hogy a járvány egy évvel ezelőtti kezdete óta 173 771 ember halt meg a Covid–19-ben. A figyelembe vett időszak pontos kezdeteként 2020. március 18-át adták meg, mert hivatalosan akkor volt az első haláleset az országban.

Ugyanerre a honlapra azóta felkerült egy jelentés, amelynek értelmében 2021 első hat hetének végére valójában 294 287 haláleset történt a Coviddal összefüggésben,

s nem 182 301, mint ahogy azt egy februári statisztika mutatta. Az idei második hó közepétől pedig 26 772 halálesetet jegyeztek fel Mexikó-szerte. Ezzel a statisztikával Mexikó megelőzte a 310 ezer halottat regisztráló Brazíliát, míg az USA-ban 549 ezer volt az elhunytak száma.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnököt heves bírálatok érik a járványhelyzet kezelése miatt.

Az ellenzék azzal vádolja, hogy bagatellizálta a járvány súlyosságát, valamint késlekedett a védőoltási programmal. Azt is felróják a fertőzésből nemrégen felépült elnöknek, hogy rossz példával járt elöl, amikor gyakran maszk nélkül mutatkozott a nyilvánosság előtt.

A BBC brit közszolgálati televízió online hírcsatornája szerint szakértők már régóta arra figyelmeztetnek, hogy az ország halálos áldozatainak valós száma valószínűleg sokkal nagyobb a tesztelések elmaradása miatt. Úgy vélekednek továbbá, hogy az intenzív kórházi ágyak kevés száma folytán számos beteg otthonában veszítette életét. Hugo López-Gatell Ramírez, Mexikó főinfektológusa szerint tovább romolhat a helyzet húsvétkor, amikor milliók készülnek családi és rokoni összejövetelekre. A vakcinálási programban eddig 6,1 millió adag oltóanyagot használtak fel Mexikóban.

Az Egyesült Államok egyébként nemrégiben jelentette be, hogy négymillió adag AstraZeneca-vakcinát ad át Mexikónak és Kanadának

– az előbbinek 2,5 millió, az utóbbinak 1,5 millió adagot. Mindkét ország már jóváhagyta a brit–svéd gyártó termékét, az USA-ban viszont még nincs meg az engedélye – viszont Amerika már rendelkezik készletekkel az oltóanyagból. Megelőzőleg mind Mexikó, mind Kanada kérte az Egyesült Államok segítségét. Mexikói tisztviselők még a határon feltorlódott migránsok ügyében tartott megbeszéléseken is felhozták a témát a fehér házi csapatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.