Motoros klub száguldott a marokkói zöld meneten

Marokkó az elmúlt évben jelentős diplomáciai győzelmeket aratott Nyugat-Szaharában.

2020. 11. 07. 15:58
null
Forrás: Facebook / Club Royal Motos Rabat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken volt a 45. évfordulója a zöld menetnek: 1975. november hatodikán az egykori II. Hasszán marokkói király felhívására több mint 350 ezer ember vonult békésen, hogy tiltakozzon Nyugat-Szahara spanyol megszállása ellen. A húzás mesterinek bizonyult, hiszen miközben a létszámában is nagyobb, jobban felszerelt és kiképzett spanyol hadsereg ellen a marokkói csapatok véres háborúra kényszerültek volna, így egy puskalövés nélkül sikerült kikényszeríteni távozásukat. A zöld menet dátuma nemzeti ünnep Marokkóban, melyet minden évben felvonulásokkal, parádéval, gálameccsekkel, nemzetközi sztárvendégekkel – 2016-ban például Diego Maradona argentin futball-legenda látogatott az országba – és a király beszédével ünnepelnek meg.

Idén azonban a koronavírus-járvány ebbe is beleszólt. A 36 millió lakosú észak-afrikai országban már több mint 240 ezren fertőződtek meg, a halottak száma meghaladja a négyezret, a második hullámban naponta három-ötezer új esetet regisztrálnak. A kór a gyéren lakott Nyugat-Szaharát is elérte, bár a hivatalos adatok szerint eddig mindössze tízen kapták el a betegséget a területen.

Harc a sivatagért

Nyugat-Szahara 266 ezer négyzetkilométeres, gyéren lakott, alig több mint félmillió lakosú, sivatagos terület Északnyugat-Afrikában. A spanyolok 1975-ös kivonulása után a foszfátban és más nyersanyagokban is gazdag területre a szomszédos Marokkó és Mauritánia is igényt tartott, miközben az őslakos szaharávik a Polisario Front vezetésével a függetlenségért harcoltak, Algéria támogatásával. A szaharávik 1976-ban kikiáltották a Szaharai Arab Demokratikus Köztársaságot, melyet csak néhány állam ismer el (Magyarország nem). 1979-ben Mauritánia visszavonta követeléseit, a területet Marokkó vonta ellenőrzése alá. A Polisarióval folytatott 16 éves háború után az ENSZ közvetítésével 1991-ben békét kötöttek, azóta a fegyveres konfliktus szünetel.

Kemény motorosok

Azért minden megemlékezésnek 2020-ban sem kellett teljesen búcsút mondani. A Club Royal Motos nevű motorosbanda például idén nyolcadik alkalommal is megrendezi emléktúráját, melyre legalább 120 motorost vártak a világ minden tájáról. Tavaly az Egyesült Államokat szelték át, idén a rabati V. Mohammed-mauzóleumtól indulva – ahol II. Hasszán is nyugszik – száguldanak végig Marokkón. A klubot 2011-ben alapították a motorok szerelmeseinek, de a bőgő járművek, bőrruhák, felvarrók mögött a férfiak nem is olyan marconák, túráikat rendre összekötik valamilyen nemes üggyel. Ezúttal is maszkokat és fertőtlenítőszereket osztanak több városban, valamint véradókampányt is szerveztek.

https://www.facebook.com/clubroyalmotosrabat/photos/2794343477346645

Diplomáciai csatározás

Hiába telt el már közel fél évszázad, Nyugat-Szahara nemzetközi státusa a mai napig rendezetlen. Idén Marokkó több fontos diplomáciai győzelmet is ünnepelhetett. Legutóbb éppen alig néhány napja azt, hogy első arab államként az Egyesült Arab Emírségek is konzulátust nyitott El-Ajúnban. Ezzel ők sorrendben a 16. állam, amely hivatalos külképviseletet nyit a területen, eddig azonban Rabatnak csak afrikai országokat sikerült megnyernie az ügyének. Elsőként tavaly Elefántcsontpart nyitott tiszteletbeli konzulátust a nyugat-szaharai fővárosban, nem sokra rá Dakhlában Gambia és a Comore-szigetek, majd újabb afrikai államok következtek a sorban. Ezek a lépések inkább jelképesek, ám az effajta konfliktusokban éppen az ilyen apró csaták megnyerése vezethet a végső győzelemhez. Úgy tűnik, hogy a számítások bejöttek, hiszen az Egyesült Arab Emírségekkel már egy jelentős középhatalom is nyíltan állást foglalt, példáját újabbak követhetik.

Magyar misszió

Nyugat-Szahara helyzete magyar szempontból sem semleges, már csak azért sem, mert az ENSZ békefenntartó missziójában ugyanis 1997 óta biztosítja átlagosan hét honvédünk a tűzszünetet. Mint az egyik katona lapunknak adott interjújából kiderült, a körülmények nem mindig egyszerűek, de magyar szó még ebben a távoli sivatagban is felcsendül néha.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.