Két szaúdi tartályhajó megsérült az Ománi-öbölben történt szabotázsakcióban

Két szaúdi tartályhajó jelentős károkat szenvedett az Egyesült Arab Emírségek kizárólagos gazdasági övezetében előző nap elkövetett, rejtélyes szabotázsakcióban – közölte hétfőn Hálid al-Fálih szaúdi energiaügyi miniszter.

Forrás: MTI2019. 05. 13. 20:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Arab Emírségek vasárnap arról számolt be, hogy ismeretlen tettesek szabotázsakciót követtek el négy teherhajó ellen az Ománi-öbölben, a Hormuzi-szoros bejáratánál. Az incidensben – amelynek pontos körülményeit egyelőre homály fedi – senki sem sérült meg, és nem került üzemanyag a tengerbe.

A független tartályhajó-tulajdonosok és -üzemeltetők szövetsége (Intertanko) beszámolt róla, hogy olyan fényképek kerültek birtokába az eseményről, amelyeken legalább két hajó oldalán fegyver ütötte lyukak láthatóak.

A tartályhajók egyike a szaúd-arábiai Rász Tanurából szállított volna olajat amerikai ügyfeleknek.

A szaúdi külügyminisztérium bűncselekménynek nevezte az incidenst, amely szerinte veszélybe sodorja a térség békéjét és biztonságát. Az Egyesült Arab Emírségek kormánya felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tegyen meg mindent a hasonló akciók megakadályozásáért.

Az iráni külügyminisztérium közleményben ítélte el az akciót, és annak teljes kivizsgálására szólított fel. Abbász Muszáví, iráni külügyi szóvivő arra intette a térségbeli országokat: óvakodjanak a külföldi kalandorpolitikától, amelynek célja, hogy zavart keltsen a tengeri közlekedésben.

Anvar Gargas, az emírségek külügyminisztere a Twitteren biztosított arról, hogy a nyomozás profi módon, az illetékes nemzetközi szervekkel együttműködésben zajlik, és tisztázzák az események részleteit.

Irán többször fenyegetett a stratégiai jelentőségű Hormuzi-szoros lezárásával arra az esetre, ha összetűzésbe keveredne az Egyesült Államokkal.

Az amerikai védelmi minisztérium múlt héten bejelentette, hogy a térségbe vezényelte az Abraham Lincoln amerikai repülőgép-hordozót, és B-52-es nehézbombázókat küldött egy katari amerikai légi támaszpontra. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn Brüsszelbe utazott, hogy fontos kérdésekről – köztük Iránról – tárgyaljon európai partnereivel. A brüsszeli találkozón tartózkodó Jeremy Hunt brit külügyminiszter hétfőn jelezte: aggódik amiatt, hogy a Perzsa (Arab)-öböl mentén fekvő országok belesodródnak egy konfliktusba.

Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek Washington közeli szövetségesei. Irán és az Egyesült Államok között fokozódott a feszültség, miután Donald Trump amerikai elnök tavaly májusban felmondta az iszlám köztársasággal 2015-ben kötött többhatalmi atomalkut. Washington arra hivatkozott, hogy Teherán nem tett eleget a szankciók feloldásáért cserébe vállalt kötelezettségeinek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.