Kiköthet az olasz partoknál több mint 400 migránssal az Ocean Viking

A dél-olaszországi Tarantóban kapott kikötési engedélyt az Ocean Viking, az Sos Mediterranée és az Orvosok határok nélkül (Msf) közös hajója kedden. Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter közölte: „túszejtésért” feljelenti a kormányfőt és a belügyi tárca vezetőjét.

Forrás: MTI2020. 01. 28. 19:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ocean Viking 403 emberrel a fedélzetén várhatóan a következő órákban érkezik meg a Puglia tartománybeli Tarantóba. A migránscsoportot, amelyben 149 gyerek és fiatalkorú van, különböző hajókról és csónakokról vették fedélzetre Líbia vizein. Egy égési sérült nőt és három gyerekét korábban Málta szigetére vitték az Ocean Vikingről. A hajó négy napon át várt a kikötési engedélyre az Olaszország fennhatósága alatt lévő tengeri övezetben.

Matteo Salvini, a Liga és a jobboldali koalíció vezetője, volt belügyminiszter közösségi oldalán tudatta, hogy „túszejtésért” feljelenti Giuseppe Conte kormányfőt és a Luciana Lamorgése belügyminisztert, mivel négy napig nem engedélyezték az Ocean Viking kikötését.

Salvini arra utalt, hogy ellene az olasz ügyészség korábban éppen azért indított eljárást, mert öt napig nem engedte kikötni tavaly nyáron a Gregoretti katonai hajót, fedélzetén 131 migránssal.

Salvinivel szemben „túszejtés”, vagyis a migránsok személyi szabadságának korlátozása, hivatali hatalommal való visszaélés és nemzetközi konvenciók megsértése miatt indult vizsgálat. Salvini most emlékeztet arra, hogy az Ocean Viking fedélzetén lévő migránsok is öt napig voltak kénytelenek várakozni a tengeren.

A felsőház februárban szavaz Matteo Salvini mentelmi jogának megvonásáról. „A munkanélküliséggel, környezetszennyezéssel, mezőgazdasági lemaradással küszködő Puglia tartományra a kormány csak akkor gondol, amikor migránsokat kell partra tenni?” – kérdezte Matteo Salvini. Hozzátette: „Meglátjuk, hogy csak Salvinit lehet-e bűnözőnek nevezni, vagy a törvény mindenki számára egyenlő”. Matteo Salvini megjegyezte, a kormány megvárta a vasárnapi tartományi választások befejeződését a migránshajók kikötésének újraindítására.

Az Alan Kurdi – a német Sea-Eye nem kormányzati szervezet (NGO) hajója – 77 személlyel a fedélzetén a szicíliai Siracusánál várakozik kikötésre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.