Kínában közeledett egymáshoz Tokió és Szöul

A japán miniszterelnök szerdán arra kérte Mun Dzse In dél-koreai államfőt, hogy vessenek véget a két ország között dúló elkeseredett politikai és kereskedelmi vitának.

Mártonffy Attila
2019. 12. 27. 6:54
Chinese Premier Li Keqiang, South Korean President Moon Jae-in and Japanese Prime Minister Shinzo Abe attend an event marking the 20th anniversary of the China-Japan-ROK cooperation on the sidelines of the 8th trilateral leaders' meeting in Chengdu
Mun dél-koreai elnök, valamint Li kínai és Abe japán kormányfő Csengtuban. Egységet mutatnak Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abe Sindzó japán miniszterelnök szerdán arra kérte Mun Dzse In dél-koreai államfőt, hogy vessenek véget a két ország között dúló elkeseredett politikai és kereskedelmi vitának. A két vezető politikus Kínában, Szecsuán tartomány székhelyén, Csengtuban találkozott egymással, Li Ko-csiang (Li Keqiang) kínai miniszterelnök vendégeként. A két kelet-ázsiai ország első embere között ez volt az első, kapcsolatjavítást célzó kétoldalú találkozó azóta, hogy tizenöt hónappal ezelőtt megromlott köztük a viszony. Ennek oka az volt, hogy Dél-Korea legfelső bírósága felszólított több japán vállalatot, hogy fizessen kártérítést az 1910 és 1945 között japán gyarmati uralom alatt álló országban kényszermunkában foglalkoztatottak után – írta a Reuters hírügynökség.

Tokió azzal védekezett, hogy ezt a vitát már 1965-ben rendezték, s ennek újbóli felemlegetése nemzetközi jogot sért. – Dél-Koreának felelősséget kell vállalnia a vita megoldása érdekében. Így megkértem őket, hogy segítsenek a köztünk fennálló kapcsolatok normalizálásában – mondta Abe a találkozó utáni sajtóértekezleten. Abe és Mun annak nyomán folytatott háromoldalú megbeszélést Livel, mert Észak-Korea és az Egyesült Államok között megrekedtek az atomleszerelési tárgyalások, s megpróbálják a feleket jobb belátásra téríteni, mielőtt Phenjan újból elkezdené nukleáris ballisztikusrakéta-kísérleteit.

Mun dél-koreai elnök, valamint Li kínai és Abe japán kormányfő Csengtuban. Egységet mutatnak
Fotó: Reuters

A dél-koreai bíróság döntése után Japán korlátozásokat vezetett be a Dél-Koreába irányuló, a chipgyártáshoz szükséges csúcstechnológiai termékek kivitelére, s ez árnyékot vetett a két ország közötti biztonsági együttműködésre is. Abe és Mun megállapodott, hogy a jövőben gyakrabban találkoznak a történelmi és kereskedelmi viták rendezése érdekében, s mindketten tárgyalásokkal akarják megoldani a nézeteltéréseket. A japán kormányfő hangsúlyozta, hogy közös biztonsági együttműködésük az Egyesült Államokkal rendkívül fontos az Észak-Koreával kapcsolatos ügyek megbeszélésében.

– A felek, felismerve a megbeszélés fontosságát, őszinte párbeszédet folytattak, ennek ellenére még maradtak lényeges különbségek kettejük között – mondta Okada Naoki japán helyettes kabinetfőnök, hozzátéve, a megbeszélés légköre feszült volt, de nem konfrontatív. Mun is kifejezte reményét a nézeteltérések mielőbbi rendezésére. – Japán és Dél-Korea történelmileg és kulturálisan a legszorosabb szomszédai egymásnak. Nem vagyunk olyan rossz kapcsolatban, hogy kisebb nézeteltérések miatt megszakítsuk viszonyunkat – mondta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.