Koronavírus-helyzet a szomszédos országokban

Csütörtöktől Románia feloldja a Magyarországról érkezőkkel szemben múlt héten bevezetett karanténkötelezettséget, miután időközben a koronavírus-fertőzések lakosságarányos rátája Romániában meghaladta a magyarországi adatot.

Forrás: MTI2020. 10. 14. 15:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Románia azokat a beutazókat küldi 14 napos karanténba, akik olyan országokból érkeznek, ahol az utóbbi 14 napban magasabb volt a lakosságarányos koronavírus-fertőzési ráta, mint Romániában.

Az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) kedd esti ülésén az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hétfői adatai alapján frissítette a koronavírus-járvány szempontjából magas kockázati besorolású országok – az úgynevezett „sárga zóna” – listáját, amelyen a múlt heti 49 helyett már csak 32 olyan ország szerepel, ahol a romániainál magasabb a fertőzési ráta.

Az ECDC adatai szerint az utóbbi két hétben Romániában a lakosság 1,72 ezrelékénél, míg Magyarországon a lakosság 1,46 ezrelékénél mutatták ki a fertőzést.

Továbbra is 14 napos karanténba kell vonulniuk azoknak, akik Izraelből, Csehországból, Belgiumból, Spanyolországból, Franciaországból, Moldovából, Nagy-Britanniából, Szlovákiából vagy az Amerikai Egyesült Államokból érkeznek Romániába.

Azokkal a tünetmentes emberekkel szemben, akik egy hét után elvégeztetik a koronavírustesztet és annak eredménye negatív, Románia a tizedik napon feloldja a karanténkötelezettséget. Nem szükséges karanténba vonulniuk a CNSU „sárga listáján” szereplő országokból érkező utasoknak akkor, ha három napnál (72 óra) rövidebb időre érkeznek Romániába és friss – legfeljebb 48 órája végzett – negatív koronavírustesztet tudnak felmutatni a határon.

Szerb járványügyi szakember szerint a lakosság 15–20 százaléka már átesett a fertőzésen

Bár a szerbiai lakosság 15–20 százaléka már átesett a koronavírus-fertőzésen, így némi immunitás már kialakult a társadalomban, továbbra is növekvő számú napi új fertőzöttre kell számítani – jelentette ki Predrag Kon, Szerbia legismertebb járványügyi szakértője a Politika című belgrádi napilap szerdai számában.

Predrag Kon szavai szerint ennek az az oka, hogy a járvány harmadik hulláma elérte az országot.

A Nyugat-Balkánon – Horvátországot kivéve – keddről szerdára 884-gyel nőtt az igazolt fertőzöttek és tizenkilenccel a halálos áldozatok száma. A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 152-vel 35 006-ra, Koszovóban 98-cal 16 345-re, Észak-Macedóniában 80-nal 21 214-re, Montenegróban 218-cal 13 695-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 336-tal 31 165-re emelkedett.

Szerbiában az utóbbi 24 órában kettővel 767-re, Koszovóban eggyel 649-re, Észak-Macedóniában hárommal nyolcszázra, Bosznia-Hercegovinában tizeneggyel 955-re, Montenegróban pedig kettővel 213-ra emelkedett a Covid–19-járvány halálos áldozatainak száma.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.