Koronavírus: rekordszinten a súlyos esetek száma Csehországban

A tragikus halálozási adatokat nézve Csehország és Szlovákia is élen jár az uniós országok között.

2021. 02. 23. 15:48
COVID-19 healthcare in intensive care unit in Prague
epa08953548 Healthcare workers care for COVID-19 patient in an intensive care unit at the department of anesthesiology and resuscitation (ICU) at University Hospital Kralovske Vinohrady in Prague, Czech Republic, 20 January 2021. COVID-19 caused by the SARS-CoV-2 since the beginning of the epidemic infected over 900.000 people in Czech Republic and over 14.800 people have died. EPA/MARTIN DIVISEK Fotó: MARTIN DIVISEK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szerda éjféltől Csehországban is kötelező lesz az FFP2 típusú vagy a hasonló védelmet nyújtó maszkok viselete az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a megállókban és az egészségügyi intézményekben is – jelentette be Jan Blatný egészségügyi miniszter.

Az intézkedés bevezetésére azért van szükség, mert Csehországban

a koronavírus-járvány kitörése óta nem volt ilyen magas a kórházban kezelt fertőzöttek száma.

A kedd reggeli adatok szerint több mint hatezer-ötszáz koronavírusos személyt ápolnak kórházban, akik közül 1329 beteget súlyos állapotúnak minősítettek az orvosok.

A kórházakra nehezedő nyomás egyre csak fokozódik, szemben Jan Blatný januárban tett optimista megjegyzésével arról, hogy a kórházban kezeltek száma február közepéig háromezer alá csökkenhet. A miniszter akkor azt mondta, ha ez megvalósul, az óvintézkedéseket is mérsékelik.

Ötszáz koronavírus-fertőzött ellátásra alkalmas tábori kórházat alakítanak ki katonák egy rendezvénycsarnokban Prága egyik elővárosában 2020. október 22-én
Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

Az országban érvényes korlátozások továbbra is a legsúlyosabb, ötödik sávnak felelnek meg a hivatalos százpontos kockázati index alapján. A mutató az országban jelenleg 75 ponton van, vagyis a negyedik sáv felső határát súrolja.

– Két járvány fut párhuzamosan egymással: az eredeti vírus, amely ellen bevezettük az intézkedéseinket, és amely többé-kevésbé kihalóban van. A brit mutáció ugyanakkor drámaian terjeszkedik, és ez ellen le vagyunk maradva az intézkedéseinkkel

– magyarázta René Levínský cseh matematikus egy helyi rádió műsorában.

A szigorú intézkedések azért is indokoltak, mert a lakosságarányos fertőzöttségi szintet tekintve az ország az Európai Unió élén jár.

Az EU Járványügyi és Betegségmegelőzési Központjának (ECDC) kéthetes időszakról készített összegzése alapján százezer lakosra nézve 968,13 az új megbetegedések száma, ami kiugróan magas a többi tagország adataihoz képest.

A hétfői szűrések 11 233 új fertőzést mutattak ki, ami mintegy kétezer-háromszázzal több, mint egy hete volt. Az aktív esetek száma körülbelül százhúszezer, a járvány kitörése óta pedig összesen 1 157 180 fertőzöttet regisztráltak. A koronavírusban elhunytak száma már a húszezer felé közelít az országban.

Az ECDC tizennégy napos felmérése arra is rámutat, hogy 173,74 az egymillió főre eső halálozások száma Csehországban. A magas számokat tekintve az ország így Portugália és Szlovákia után a harmadik helyre került az unión belül.

Szlovákiában naponta mintegy százan halnak meg a koronavírusban, ami az öt és fél milliós lakosságot tekintve rekordmagasságú az egész világon.

Ivan Korčok szlovák külügyminiszter hétfőn arra kérte az uniós partnereit, sürgősen küldjenek vakcinaszállítmányt az országba, mivel tragikus helyzetben vannak.

– Tájékoztatom majd a külügyminisztereket arról, hogy milyen súlyos, mondhatni tragikus a koronavírus-helyzet Szlovákiában

– közölte Korčok az uniós külügyminiszterek hétfői tanácskozása előtt, hozzátéve:

– Arra kérem majd őket, hogy ha van felesleges vakcinájuk, küldjék el nekünk.

Úgy gondolom, hogy ez az uniós együttműködés jele lenne. Tisztában vagyok vele, hogy más országok is vakcinahiányban szenvednek, ám tekintve, hogy nálunk a legmagasabb a halálozási arány, nekünk van most a legnagyobb szükségünk a vakcinákra.

A múlt héten Szlovákia a koronavírus-járvány leküzdéséhez orvosokat és nővéreket kért az európai uniós országoktól, mivel a kórházak egyre inkább súlyos szakemberhiánnyal küzdenek. A pozsonyi egészségügyi minisztérium közlése szerint legalább egy hónapra tíz orvost és 25 nővért szeretnének a kórházak intenzív osztályaira az EU-tól.

Zuzana Čaputová szlovák államfő ma felszólította Marek Krajčí egészségügyi minisztert, hogy méltányolja a szlovák egészségügy dolgozóinak rendkívüli munkáját.

A köztársasági elnök szerint anyagilag kell ösztönözni a szlovákiai egészségügyben dolgozókat, mert csak ezzel lehet megakadályozni, hogy a járvány lecsengése után külföldön keressenek munkát.

„Tisztában vagyok ugyanakkor azzal is, hogy kimerültek, sokan demotiváltak és frusztráltak” – tette hozzá.

Az elnök azt is kérte a minisztertől: biztosítsa a koronavírus különféle változatainak kimutatására szolgáló eljárást Szlovákiában.

„Feltétlenül tudnunk kell, hogyan állunk. Tudnunk kell, hogy a vírus milyen veszélyes mutációival szembesülünk jelenleg, és ezek mennyire elterjedtek”

– írta Čaputová az egészségügyi miniszternek küldött levelében.

Čaputová ma találkozik Igor Matovič kormányfővel és Boris Kollár házelnökkel, hogy megvitassák a jelenlegi járványhelyzetet. Az országban a pandémia kezdete óta eddig 6577-en hunytak el a betegségben, és összesen 293 ezren fertőződtek meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.