Kritikus időszak következik

2020. 03. 18. 17:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben világszerte több mint 200 ezer embert fertőzött már meg és több mint háromezer halálesetet követelt a koronavírus-járvány, a legtöbb európai országban a robbanásszerű csoportos megbetegedések szakaszába lépett a Covid-19. Kontinensünk vált a kór globális gócpontjává, és a modellszámítások arra engednek következtetni: kritikus időszakra kell felkészülnie Európának. A helyzet továbbra is Olaszországban a legsúlyosabb. Az egyik legtekintélyesebb orvosi szaklapnak számító Lancetben megjelent tanulmány szerint a szakértők azzal számoltak, hogy az országban március 16-tól mérséklődniük kellett volna az új megbetegedéseknek, de az esetszámok továbbra sem csökkenek.

Az egész országra kiterjedő vesztegzár immár kilenc napja van érvényben, és az első napokban mutatott engedelmesség után már egyre többen megszegik a szigorú korlátozásokat. A Rómában élő Giuliano Bifolchi lapunknak úgy fogalmazott: a fővárosban és más nagyvárosokban a korlátozások ellenére elég nehéz elkerülni, hogy sokan torlódjanak fel valahol. – A leginkább az aggasztja az embereket, hogy mostanra szinte semmi esély arra, hogy az eredetileg április 3-ig szóló országos vesztegzárat ne hosszabbítsák meg. Tudjuk, hogy elkerülhetetlenek a tömeges elbocsátások is – mondta az olasz férfi.

Az olaszok után Spanyolországot érinti a legsúlyosabban a járvány: az új esetek száma napról napra meghaladja a kétezret. Az adatok óráról órára változnak, lapzártánkkor már több mint hatszázan vesztették életüket az ibériai államban. De Németországban és Franciaországban is igen rossz a helyzet a folyamatosan frissülő Worldometers portál adatai szerint. Angela Merkelt számos bírálat éri, mert sokan úgy vélik, a többi európai országhoz képest későn hozta meg a szükséges intézkedéseket.

A Deutsche Welle német közszolgálati csatorna hírportálján megjelent véleménycikk szerint a kancellár a járvány kezelésében nem mutatkozott kompetens vezetőnek. A szomszédos országok helyzetét látva felbecsülhette volna ugyan, mi vár Németországra, az intézkedések késlekedésével értékes időt vesztegetett el. Berlin mindenesetre mindent megtesz, hogy valahogy hazajuttassa azt a mintegy százezer német állampolgárt, akik külföldön ragadtak. A kormány harminc bérelt utasszállító gépből álló flottát indított útjára a megmentésükre. Tegnaptól Belgiumban is korlátozzák a kijárást és az üzletek nyitva tartását. Az Egyesült Királyság egyelőre csak kullog az európai országok többségében már bevezetett korlátozások mögött: Skóciában és Walesben péntektől zárják be az iskolákat.

Romániában tegnaptól minden beltéri – kulturális, tudományos, vallási, sport és szórakoztató – rendezvényt betiltottak, a kültéri programokat pedig Bukarest legfeljebb száz fő részvételéig engedélyezi. Azt is csak akkor, ha a résztvevőknek lehetőségük van legalább egyméteres távolságot tartani egymástól. Európában utolsóként Montenegróban is megjelent már a koronavírus; két esetet regisztráltak. Szerbiában tegnaptól éjszakai kijárási tilalom lépett életbe, így este 8 és reggel 5 óra között csak a hatósági személyek, valamint azok tartózkodhatnak az utcán, akik munkába mennek, illetve onnan távoznak.

A 65 év felettiek egyáltalán nem léphetnek ki az utcára.

Szijjártó PÉTER: Amíg lehet, térjenek haza a magyarok!

Hazánk különgépet küld Marokkóba, hogy hazahozzon 146 magyar állampolgárt, mielőtt az ország lezárná a légterét, közölte Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter aláhúzta: ez az eset is világosan bizonyítja, hogy egyre szűkülnek a menetrend szerinti légi közlekedés lehetőségei. Ezért a tárcavezető tisztelettel arra kért minden külföldön tartózkodó és hazatérni szándékozó magyart, hogy haladéktalanul intézkedjen a hazautazásáról, mert a nemzetközi légi forgalom egyre szigorúbb korlátozásai rövid időn belül teljesen ellehetetleníthetik azt. Magyar Levente külügyi államtitkár pedig arról tájékoztatta a távirati irodát: tizenegy magyar állampolgárt menekítettek ki egy panamai fesztiválról, amelyet a járvány miatt zártak le a hatóságok.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.