Lemondott a kormányfő, de Zelenszkij nem menti fel

Az ukrán elnök úgy döntött, ad még egy esélyt Honcsaruknak és kormányának, miután személyesen fogadta a miniszterelnököt.

Magyar Nemzet
2020. 01. 18. 11:28
Ukrainian Prime Minister Honcharuk and leader of servant of the people fraction, Arakhamia attend a parliament session in Kiev
Olekszij Honcsaruk Fotó: REUTERS/Gleb Garanich
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Írásban benyújtotta tegnap a lemondását Olekszij Honcsaruk ukrán kormányfő Volodimir Zelenszkij államelnöknek; ezt a politikus maga jelentette be Facebook-oldalán. David Arahamija, a parlamenti többséget alkotó és az elnököt támogató Nép Szolgája párt frakcióvezetője kijelentette: képviselőcsoportja kész támogatni a miniszterelnök menesztését, amennyiben Zelenszkij így dönt. De az államfői hivatal este már azt közölte: az elnök úgy döntött, ad még egy esélyt Honcsaruknak és kormányának, miután személyesen fogadta a miniszterelnököt. – Nem megfelelő az idő az állam aláásására – jelentette ki Zelenszkij.

Honcsaruk előzőleg hangsúlyozta: azért vállalta a miniszterelnöki posztot, hogy végrehajtsa Zelenszkij programját, és emlékeztetett, Zelenszkij úgy nyerte el az államfői posztot, hogy az elnökválasztáson az emberek „példátlan bizalmukat fejezték ki iránta”. Ezért – állítja Honcsaruk – minden joga megvan arra, hogy értékelje csapata minden tagjának hatékonyságát.

Most azonban azt követően döntött a lemondólevél megírása mellett, hogy két napja nyilvánosságra került egy hangfelvétel az interneten. Ezen állítólag ő kormánytagokkal és jegybanki vezetőkkel arról értekezik, miként vezessék félre az elnököt, amikor a nemzeti valuta árfolyamának alakulását és az országban zajló gazdasági folyamatokat magyarázzák el neki. A felvételen – amelynek valódiságát egyesek kétségbe vonták a kormányoldalon – valaki a Honcsarukéhoz hasonlító hangon kijelenti, Zelenszkij alig ért valamit a pénzügyekből, és saját magát is tudatlannak nevezi gazdasági kérdésekben. Zelenszkij hivatala tegnap azt közölte: az elnök két hetet adott a hatóságoknak, hogy kiderítsék, ki hallgatta le a kormányfőt.

Olekszij Honcsaruk
Fotó: REUTERS/Gleb Garanich

A lemondásáról szóló üzenetében mindamellett a 35 éves Olekszij Honcsaruk ecsetelte a tisztségében eddig eltöltött négy hónap alatt elért eredményeit. Szerinte csapata megteremtette az alapot az ország idei fejlődéséhez. Honcsaruk úgy véli, a fő kihívás az állami szektorban tapasztalható korrupció leküzdése.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett: az alkotmány szerint a miniszterelnöknek a parlamenthez kellett volna benyújtania lemondását. A kormányfő aznap veszítené el a tisztségét, amikor a parlament megszavazná menesztését, vele együtt pedig az egész kormányt menesztené. A kijevi parlamentben Honcsaruk mégis jogszerűnek nevezte tegnap, hogy lemondását nem a parlamentnek, hanem az elnöknek küldte. De elzárkózott attól, hogy a képviselők kérdéseire válaszoljon, majd elhagyta az üléstermet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.