Leszámolások, robbantások: ezt tette a migráció Svédországgal

Egyre katasztrofálisabb állapotok uralkodnak Svédországban, mivel a különféle bűnbandák néhány nagyváros kerületeit gyakorlatilag háborús övezetté változtatták – írja az Origo. A lövöldözések, a robbantások és a leszámolások mára a svéd mindennapok részévé váltak. Egyre kevésbé sikerül a helyi sajtónak eltitkolnia azt a tényt, hogy a bűnözők között mára többségében vannak a migráns hátterűek. A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy még a balliberális kormány is intézkedéseket jelentett be a helyzet kezelésére, bár sokak szerint ezek semmit sem érnek. A közvélemény is egyre kevésbé türelmes, közel 30 százaléknyian voksolnának egy bevándorlásellenes pártra.

Forrás: Origo2019. 11. 26. 12:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Origo beszámolója szerint 2015 óta 32 embert lőttek fejbe 30 különböző bűncselekmény során a svédországi Malmőben. Ezekhez a bűncselekményekhez egy friss felmérés szerint több mint 120 fiatal kapcsolódott valamilyen módon. Az elmúlt hetekben ismét központi téma lett, hogy Malmőt a különféle bűnözői csoportok küzdelme egyre élhetetlenebbé teszi, és egyre súlyosabb bűncselekmények történnek.

Egy jelentés szerint a városban nem több bűnözői csoport van, hanem egy nagy csoport létezik, és a tagok közötti harcok vezetnek el a véres leszámolásokhoz.

Titkolják a bűnözők nemzetiségét

A Sydsvenskan napilapban megjelent elemzés szerint a gengsztercsoportok vizsgálata során 20 embert kérdeztek meg az érintett körből. 17-nek volt a húszból svéd állampolgársága és 14 született Svédországban. Szinte mindegyik férfinek volt afrikai vagy közel-keleti felmenője. Összességében a 20 embert eddig 180 különféle bűneset miatt ítélték el. Sokuknak a szülei is bűnözésből próbáltak megélni a korábbi években.

A skandináv országban teljes mértékben tabunak számít annak az említése is, hogy egyes bűncselekményeket milyen származásúak követnek el. Legutóbb 1996-ban és 2005-ben tettek közzé olyan statisztikát, amiben a bűnelkövetők nemzetiségi adatai is fel voltak tüntetve. 2017-ben Morgan Johansson, aki a mostani baloldali kormányban igazságügyi és migrációs miniszter is, megtagadta azt a kérést, hogy hozzák nyilvánosságra a bűnelkövetők nemzetiségi hovatartozását – idézi fel az Origo.

A kérést egy teljesen mondvacsinált és egyben teljesen érthetetlen magyarázattal utasította vissza, mégpedig, hogy ő az adatokból már levonta a megfelelő politikai következtetést.

A svéd pártok többsége egyetértett vele, mivel szerintük sincs szükség ilyen statisztikákra.

Többen vannak a külföldi hátterű bűnelkövetők

Idén nyáron egy svéd magánalapítvány egy összesítést készített a hivatalos statisztikák alapján a bűnelkövetők származásáról. A riportból kiderült, hogy most először haladta meg Svédországban a külföldi hátterű személyek által elkövetett bűncselekmények száma azokét, akik az országban születtek. A legtöbb bűnesetet azok körében jegyezték fel, akik bár Svédországban születtek, de mindkét szülő külföldön. Nem meglepő módon a tanulmányt a teljes svéd mainstream média elhallgatta.

Bár a svéd sajtó mindent megtesz azért, hogy a bevándorlók által elkövetett bűneseteket valahogyan elhallgassa, mégis egyre többször jelennek meg olyan tudósítások, amelyek rávilágítanak a problémára.

2017-ben, amikor Stockholmon gyilkossági hullám söpört végig, akkor az Expressen arról írtak, hogy a fővárosban legalább 500-700-an tagjai valamilyen bűnszervezetnek.

Az is kiderült, hogy több mint 40 százalékuk külföldön született, és több mint 80 százalékuknak mindkét szülője külföldön született.

Már a baloldal is tenne valamit

A bevándorlók bűnözésével kapcsolatban az egyik legérdekesebb megállapítás az volt, hogy igazából nem lehet semmit tenni eme jelenségekkel szemben. Több fiatal is jelentkezett különféle segélyprogramokra, hogy kikerüljenek ebből a bűnözői körből, de idővel ismételten a bűnelkövetők között találták őket a hatóságok.

A bevándorlók által leginkább lakott Malmőben is több program indult a bűnözés csökkentésére, de ezek is teljes kudarcba fulladtak.

A mostani helyzet újdonsága, hogy a balliberális kormány is kezdi felismerni a problémát, és azt, hogy valamit tennie kellene, mert a folyamatos lövöldözések és robbantások alapvetően ássák alá azt a képet a svéd államról, ami az elmúlt évtizedekben kialakult róla. A baloldali kormány azonban pontosan azzal nem néz szembe, hogy az a migrációs politika vezetett el a mostani helyzethez, amit éppen ők idéztek elő. A kormány tervei között szerepel, hogy hosszabb börtönbüntetésre számíthatnak azok, akik súlyos bűncselekményt követnek el, másrészt több szociális szolgáltatást nyújtanának az úgynevezett problémás területeken – számol be róla az Origo.

Csúcson a bevándorlásellenesek népszerűsége

A kormány tervei nem tartalmazzák, hogy a bandák által elkövetett bűncselekményeknél a korábbinál súlyosabb büntetési tételek lesznek – mindezt már Ulf Kristersson, az ellenzéki Mérsékelt Párt vezetője mondta. A párt egyébként több forrást juttatna a rendőrségnek, hogy hatékonyabban tudjanak fellépni a bűnelkövetőkkel szemben. Sokan kétségbe vonják, hogy a baloldali kormány pár látszatintézkedéssel javítani tudna a helyzeten.

A közvéleménynek azonban egyre inkább kezd elege lenni a háborús állapotokból. Az elmúlt hónapokban ismételten jelentősen erősödött a bevándorlásellenes Svéd Demokrata Párt. Stabilan feljöttek a második helyre, sőt egy friss kutatás szerint már hat százalékpontos előnyre tett szert a kormányzó szocdemekkel szemben.

Ha most tartanák a választásokat, akkor a Svéd Demokraták 28,5, míg a Szociáldemokraták csak 22,5 százalékot kapnának.

A jobbközép Mérsékelt Párt csupán 16,9 százalékot érne el. Svédországban várhatóan 2022-ben lesz legközelebb parlamenti választás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.