Magas rangú iráni atomtudóst gyilkoltak meg Teherán közelében

Az utóbbi tíz évben több tudóst is megöltek. Irán Izraelt tartja felelősnek a történtekért.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 11. 27. 19:53
null
Teherán, 2020. november 27. A legfõbb iráni vezetõ hivatalának hivatalos internetes oldalán 2020. november 27-én közreadott képen Mohszen Farizade iráni atomtudós a legfõbb iráni vezetõvel folytat megbeszélést Teheránban 2019. január 23-án. Az iráni külügyminisztérium tájékoztatása szerint 2020. november 27-én "terroristák" egy rajtaütés során meglõtték az autójában ülõ Farizadét a fõvárostól keletre fekvõ Ab-Szard településen. A 63 éves férfi késõbb belehalt a sebesülésébe. A tudós az iráni Forradalmi Gárda tagja volt, akit nyugati országok az iráni nukleáris fegyver kifejlesztését célzó titkos program egyik vezetõjeként tartottak számon. MTI/EPA/A legfõbb iráni vezetõ hivatala Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meggyilkoltak egy magas rangú iráni atomtudóst pénteken Teherán közelében – erősítette meg az iszlám köztársaság külügyminisztériuma. A tárca tájékoztatása szerint „terroristák” egy rajtaütés során meglőtték a testőreivel együtt az autójában ülő Mohszen Farizadét a fővárostól keletre fekvő Ab-Szard településen, egy másik járművet pedig felrobbantottak. A 63 éves férfi később belehalt a sebesülésébe. A helyi hatóságok arról számoltak be, hogy több támadóval is végeztek.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter kijelentette, hogy Izraelnek valószínűleg köze van a merénylethez, bizonyítékokat azonban nem mutatott be. Hoszein Dehgan, az Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetőjének számító Ali Hamenei ajatollah katonai tanácsadója is Izraelt vádolta meg a rajtaütés kitervelésével és elkövetésével, s ígéretet tett arra, hogy keményen le fognak csapni a felelősökre, akik „meg fogják bánni tetteiket”.

– A szövetségesük (Donald Trump amerikai elnök) politikai életének utolsó napjaiban a cionisták fokozni próbálják a nyomást Iránon, és kiterjedt háborút akarnak kirobbantani

– írta a Twitteren.

A tudós az iráni Forradalmi Gárda tagja volt, a rakétagyártás szakértője, akit a nyugati országok az iráni nukleáris fegyver kifejlesztését célzó titkos program egyik vezetőjeként tartottak számon. A Farsz iráni hírügynökség szerint Mohszen Farizade régóta az izraeli titkosszolgálat célkeresztjében volt. A történtek nyomán várhatóan tovább fog fokozódni a feszültség Irán és az Egyesült Államok között.

2010 óta több iráni atomtudóst is megöltek.

Teherán az Egyesült Államokat és Izraelt vádolja a merényletek kitervelésével, aláhúzva, hogy ily módon akarják akadályozni az ország nukleáris programjának végrehajtását.

Izrael hivatalosan nem felelt az iráni vádakra – jelentette a Háárec című újság honlapja pénteken. Ugyanakkor a helyi média emlékeztet arra, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy sajtótájékoztatón két évvel ezelőtt felhívta a figyelmet Mohszen Farizade iráni atomtudósra, és azt mondta:

„Ne feledjék ezt a nevet!”.

Az iráni atomprogram atyjának számító Mohszen Farizade a lap értesülése szerint egy évvel ezelőtt túlélt egy ellene végrehajtott merényletkísérletet, és azóta bujkálva élt. Izraeli ismeretek szerint Mohszen Farizade 2003-ig az iráni nukleáris program alapját képező projektet vezette, majd nukleáris fejlesztéssel foglalkozott a teheráni védelmi minisztérium égisze alatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.