Magyar túlélő a Magyar Nemzetnek: Minden romokban van + videó

Az erkélyéről videózta végig a bejrúti robbanást a Magyar Nemzetnek nyilatkozó magyar szemtanú.

2020. 08. 05. 16:08
Az erkélyéről videózta végig a bejrúti robbanást a magyar szemtanú
Az erkélyéről videózta végig a bejrúti robbanást a magyar szemtanú Forrás: Youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy Bejrútban élő magyar férfi szemtanúja volt a libanoni főváros kikötőjében kedd este történt robbanásnak, amelyről videót is készített. Németh Ágoston másfél éve költözött mennyasszonyával a libanoni fővárosba, a Magyar Nemzet megkeresésére pedig elmondta: először puskaropogás-szerű hangra lett figyelmes. – Ez alapvetően nem számít rendkívülinek Bejrútban, és nem azért, mert az emberek annyit lövöldöznének itt, hanem mert egyszerűen szeretnek tűzijátékozni – teszi hozzá sietve a magyar férfi. Elmondása szerint azonban kedd este olyan szokatlanul intenzív, szűnni nem akaró volt a ropogás, hogy kilépett lakása erkélyére, hogy megnézze a hang forrását.

– Ekkor láttam meg az óriási füstfelhőt, majd pedig néhány másodperccel később jött a pusztító robbanás, én pedig a földön találtam magam

– idézi fel az eseményeket Németh Ágoston, aki egyébként körülbelül 400 méter távolságra lakik a bejrúti kikötőtől, így testközelből érezte annak a robbanásnak az erejét, amely még a 260 kilométerre lévő Ciprus szigetét is megrázta.

Minden romokban

– Az egész ház megrongálódott, ahogy az a videómon is látszik, gyakorlatilag az összes ablak kirobbant a környéken. Egyetlen ép ablakunk sem maradt, a bútoraink szanaszét repültek, de valószínűleg ez az egész városról elmondható – fogalmazott.

Mint mondta, 2750 tonna ammónium-nitrát robbant fel a hivatalos közlés szerint, ami 2014 óta áll kirakodva egy raktárépületben a kikötőben.

– Noha ezt az információt még nem hallottam megerősíteni, de elvileg közvetlenül mellette egy tűzijátékraktár volt, s az kezdett el égni. Azok alapján, amit én láttam, illetve hallottam, hihetőnek tűnik, hogy az kezdett el égni, és annak a hője, illetve az energiája volt elegendő ahhoz, hogy berobbantsa az ammónium-nitrátot is, egy pusztító erejű robbantást eredményezve

– magyarázta Németh Ágoston. Mint mondta, a lakásuk, sok más libanoni családéhoz hasonlóan, teljesen lakhatatlanná vált, sok tízezer ház rongálódott meg. – Az nem volt kérdés, hogy el kellett jönnünk onnan, szerintem senki nem éjszakázott ott – fűzte hozzá.

Tragikus körülmények

Elmondása szerint körülbelül 250 magyar állampolgárról tud a libanoni fővárosban, ezek azonban nem hivatalos adatok. Hozzáfűzte, több magyarral is szoros barátságot ápol, közülük szerencsére mindenki épségben átvészelte a tragédiát. – A közvetlen hozzátartozók közül is mindenki rendben van, ugyanakkor a tágabb ismeretségi körben már tudunk olyanról, aki komolyabban megsérült vagy életét vesztette – fűzte hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.