Magyarország szoros gazdasági együttműködésre törekszik az Egyesült Arab Emírségekkel

Az Egyesült Arab Emirátusok a világgazdasági változások tempóját diktáló országok közé tartozik, amellyel Magyarország szoros együttműködésre törekszik – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyarország-Egyesült Arab Emírségek gazdasági vegyes bizottság második ülése után pénteken Budapesten.

Forrás: MTI2019. 03. 22. 14:02
SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Szultán bin Szaíd al-Manszúri, az Egyesült Arab Emírségek gazdasági minisztere Fotó: MTI/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter kiemelte: az emírségekbeli és a magyar vállalatok közötti együttműködést támogatja majd az Eximbanknál nyitott 630 millió dolláros hitelkeret. Megállapodtak a beruházásvédelmi megállapodás szövegéről, amelynek aláírásához egy kérdést kell még tisztázni – mondta.

A külgazdasági miniszter szólt arról, hogy 2020-ban Dubaj rendezi a világkiállítást, Magyarország részvételére a kormány 21 milliárd forintot különített el. A magyar megjelenés központi témája a víz lesz, a bemutatkozástól a magyar vízgazdálkodási technológiák piacra lépését várják az Egyesült Arab Emírségekben – jelezte.

Szultán bin Szajed al-Manszóri, az Egyesült Arab Emírségek gazdasági minisztere egyebek mellett kiemelte a csütörtökön aláírt innovációs és technológiai megállapodást, amelynek értelmében szorosabbra fűzik a kutatási együttműködést a megújuló energiák, a GMO-mentes élelmiszeripari termékek ipara és az önvezető autók fejlesztése területén.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Szultán bin Szaíd al-Manszúri, az Egyesült Arab Emírségek gazdasági minisztere
Fotó: MTI/Kovács Attila

Szijjártó Péter felidézte, hogy az Egyesült Arab Emírségek idén januárban nagykövetséget nyitott Budapesten. A miniszter a két ország közötti turisztikai forgalom növekedésére számít, miután az Emirates és a WizzAir után júniustól a Flydubai légitársaság is járatot indít Dubaj és Budapest között.

Tavaly a két ország közötti kereskedelmi forgalom 14 százalékkal nőtt, meghaladta a 240 millió dollárt. A vállalatközi kapcsolatok erősítése érdekében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara üzleti tanács létrehozására tett javaslatot – ismertette a külgazdasági miniszter.

Szijjártó Péter kitért arra, hogy jövőre áll üzembe az Egyesült Arab Emírségek első nukleáris erőműve, amelynek működtetéséhez az országnak szakemberekre van szüksége; a képzésekhez fel kívánják használni a Magyarországon évtizedek óta meglévő oktatási rendszert. A felsőoktatási megállapodás előkészítése is végső fázisba került, így hamarosan 100 emírségbeli ösztöndíjas kezdi meg tanulmányait magyar egyetemeken – közölte.

A Magyar-Egyesült Arab Emírségek Gazdasági Vegyes Bizottság két társelnöke megbeszélésüket követően jegyzőkönyvet ír alá
Fotó: MTI/Kovács Attila

Szultan bin Szajed al-Manszuri, az Egyesült Arab Emírségek gazdasági minisztere elmondta: emírségekbeli vállalkozók már fektettek be Magyarországon a szállodaiparba, és további lehetőségeket látnak a turisztikai kapcsolatok fejlesztésében például az egészségturizmus területén.

Hangsúlyozta: szükség van arra, hogy a magánvállalkozások új területeken is megjelenjenek. Magyarországnak, a magyar cégeknek nagy lehetőség a 2020-as világkiállításon való bemutatkozás.

A miniszter kiemelte a kis- és középvállalkozások jelentőségét, mint mondta, a kkv-k termelik az Egyesült Arab Emírségek GDP-jének csaknem 90 százalékát. Szultan bin Szajed al-Manszuri közölte: javasolják, hogy írjanak alá megállapodást a kis cégek lehetőségeinek fejlesztése érdekében is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.