Már több mint tizenötezer áldozata van a járványnak Iránban

Az elmúlt 24 órában 221 honfitársunkat veszítettük el a Covid–19 betegség miatt – közölte az iráni egészségügy-minisztérium.

Forrás: MTI2020. 07. 23. 20:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átlépte a tizenötezret Iránban az új típusú koronavírus okozta halálesetek száma – jelentette be csütörtökön az egészségügy-minisztérium.

„Az elmúlt 24 órában 221 honfitársunkat veszítettük el a Covid–19 betegség miatt” – mondta Szima Szadat Lari, a tárca szóvivője az állami televízióban.

Ezzel 15 074-re emelkedett a SARS–CoV–2 nevű vírus okozta betegség halálos áldozatainak száma Iránban, a világjárvány által leginkább sújtott közel-keleti országban.

Iránban június vége óta egyértelműen nő a vírus okozta napi halálesetek száma, kedden ismét újabb rekord dőlt meg (229 napi új halálozás) a járvány februári kezdete óta.

A szóvivő felszólította az irániakat, hogy tartózkodjanak minden fölösleges utazástól, kerüljék a zsúfolt helyeket és ne szervezzenek se temetéseket, se esküvőket.

Haszan Róháni iráni elnök csütörtökön közölte, hogy Iránban augusztus 21-től kezdve emlékeznek meg Huszein imámnak, a síita iszlám emblematikus alakjának VII. században bekövetkezett haláláról. A két hónapig tartó ünnepségsorozat alatt nem tartanak egyetlen házasságkötést sem.

Szima Szadat Lari elmondta, hogy 2632 embert diagnosztizáltak koronavírusra az elmúlt napban, így 285 034-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma.

„A fertőzöttek, a kórházi ellátásra szorulók és a halálesetek számának emelkedését tapasztaljuk országszerte” – sajnálkozott a szóvivő, hozzátéve, hogy a déli Fársz és az északkeleti Horászán-i-Razavi tartományokban megduplázódott a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma.

A szóvivő szerint az ország 31 tartománya közül 25-ben aggasztó a helyzet, ahol a járvány május eleje óta ismét terjedni látszik.

Haszan Róháni szombaton az országos válságstáb ülésén kijelentette, hogy becsléseik szerint 25 millió iránit fertőzhetett meg a koronavírus a 84 milliós országban. A bejelentést pontosan öt hónappal azután tette az iráni elnök, hogy jelentették az első két halálesetet a síiták szent városából, Komból.

Az elnök figyelmeztetett, hogy további 30-35 millió embert fenyeget a fertőzés veszélye, sejtetve, hogy a hatóságok a „kollektív immunitástól” remélik, hogy sikerül a vírust megállítani az országban.

Alireza Raiszi, az egészségügyi miniszter helyettese szerint a fertőzöttek 25 milliós számára a szerológiai tesztek alapján következtettek, amelyek révén kimutathatók a vírus jelenlétére utaló esetleges antitestek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.