Marine Le Pen és Macron a franciaországi regionális választások legnagyobb vesztesei

Spanyolországban túl nagy az iskolaelhagyók száma; illegális fegyverkereskedelemmel gyanúsítják a francia honvédelmi miniszter sofőrjét. Kényszerházasságtól félnek a svédországi migráns kislányok; Marine Le Pen és Emmanuel Macron a két nagy vesztese a franciaországi regionális választásoknak.

Magyar Nemzet
2021. 06. 28. 12:22
MACRON, Emmanuel; LE PEN, Marine
La Plaine-Saint-Denis, 2017. május 3. Marine Le Pen, a Nemzeti Front jelöltje és Emmanuel Macron volt szocialista gazdasági miniszter, független jelölt (j), mielõtt megkezdõdik élõ televíziós vitájuk a Párizstól északra fekvõ La Plaine-Saint-Denisben négy nappal a francia elnökválasztás második fordulója elõtt, 2017. május 3-án. (MTI/EPA/AFP pool/Eric Feferberg) Fotó: ERIC FEFERBERG
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spanyolországban túl nagy az iskola elhagyók száma

Az ibériai ország Európa második olyan állama, ahol a legnagyobb a korai iskolaelhagyók száma. Az Eurostat felmérése szerint 2020-ban a 18 és 24 év közötti spanyol fiatalok 16 százaléka nem fejezte be a minimális kötelező középiskolai szintet sem. A dél-európai ország diákjainál csak a máltaiak rosszabbak, ahol ez az arány 16,7 százalék. Noha Spanyolország 1,3 százalékkal javította 2019-es eredményét, a kötelező szintet el nem végzett hallgatók magas aránya még így is távol van az Európai Unió által kitűzött céloktól. Az EU 2020-as terve a lemorzsolódási küszöbértéket tekintve 10 százalék volt, amelyet a tagállamok többsége sikeresen teljesített. Spanyolországon és Máltán kívül a listán szerepel még Románia, Olaszország, Bulgária, Magyarország, Ciprus és Németország is. Nekik meg kell duplázniuk az erőfeszítéseket annak érdekében, hogy megfeleljenek az EU által 2030-ra kitűzött 9 százalékos lemorzsolódási küszöbértéknek.

Forrás: 20 minutos

Illegális fegyverkereskedelemmel gyanúsítják a francia honvédelmi miniszter sofőrjét

Nagyszabású illegális fegyverkereskedelem vádjával indítottak nyomozást Florence Parly, a francia honvédelmi miniszter kabinetjének egyik sofőrje ellen, aki a miniszter asszonyt is rendszeresen fuvarozta hivatalos útjain. A kiterjedt fegyverkereskedelmi hálózatot még januárban fedezték fel és zárták le a francia hatóságok, a sokszereplős illegális fegyverkereskedelemben a miniszteri sofőrön kívül még két aktív állományban lévő katona is érintett lehet. A nyomozás során azt is vizsgálják, hogy a szakaszvezetői rangban szolgáló miniszteri sofőr hogyan mehetett át fennakadás nélkül a francia titkosszolgálat által végzett biztonsági átvilágításon. A francia miniszter nem kívánta kommentálni a történteket és a nyomozást, mindössze annyit közölt, hogy együttműködik a nyomozó szervekkel, és ő maga is belső vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy hogyan kaphatta meg a kabinet sofőrje a legmagasabb biztonsági tanúsítványt az átvilágítása után.

Forrás: Sputnik France

Kényszerházasságtól félnek a svédországi migráns kislányok

A koronavírus-járvány miatti korlátozások enyhülése következtében ismét egyre több bevándorló-hátterű kislány fél attól Svédországban, hogy akaratán kívül férjhez adják a Közel-Keleten. A nyári szüneteben, a származási országba történő utazások előtt egyre több 10-12 éves lány hívja a Tris nevű, leánygyermekek jogaiért küzdő szervezetet, és arról számol be, hogy reális esélye van annak, hogy többet nem fognak tudni visszatérni, mert férjhez adják őket. A jogvédők úgy látják, hogy egyre fiatalabb gyermekeket fenyeget ez a veszély, valamint arról is tudomásuk van, hogy számos gyerek él Svédországban is úgy, hogy a szülei mellett még egy férfi lakik velük, aki mellett szexuális bántalmazásnak vannak kitéve.

Forrás: SVT

Marine Le Pen és Emmanuel Macron a két nagy vesztese a franciaországi regionális választásoknak

A szavazók rekordarányú távolmaradása fémjelezte a franciaországi regionális választások második fordulóját is, vasárnap a francia szavazóknak mindössze 34 százaléka adta le a voksát. A regionális tanácsok soraiba végül az egyaránt megerősödött tradicionális jobboldali összefogás és a baloldali unió pártjai delegálják majd legnagyobb számban megválasztott képviselőiket, az előbbi hét, az utóbbi öt franciaországi régióban veheti át a régió vezetését nagyobb számú megválasztott képviselővel. Marine Le Pen és Emmanuel Macron jelöltjei azonban nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, ők mindenhol kisebbségi képviseletet jelentenek majd. A Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés nem tudta megszerezni azt a két régiót sem, amely a jövő évi köztársaságielnök-választáshoz vezető úton kulcsfontosságú lett volna a migrációellenes párt és vezetője számára.

Forrás: Le Figaro

Borítókép: Marine Le Pen és Emmanuel Macron 2017. május 3-án (MTI/EPA/AFP pool/Eric Feferberg)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.