Megbánta a nemváltást az USA egyik legismertebb transzneműje

Jamie Shupe lassan egy éve döntött úgy, hogy mégis férfiként kíván élni, miután több évig nőként, majd harmadik neműként élt. Szerinte a transzneműség és a nembináris nemi identitás pszeudotudomány és jogi fikció, a transzmozgalom pedig megfélemlíti a szakembereket.

Forrás: mandiner.hu2020. 04. 28. 10:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mióta Semjén Zsolt benyújtotta törvényjavaslatát azzal kapcsolatban, hogy ezentúl a személyi igazolványban a születéskori biológiai nemet kell feltüntetni, a magyarországi LMBTQ-mozgalom nemzetközi kampányt indított, mivel szerintük a javaslat, ha törvényerőre emelkedne, ellehetetlenítené a hazai transzneműek életét.

Annak ellenére állítják ezt, hogy egyébként a magyar állam méltányossági alapon jelentős részben támogathatja a nemváltó műtétet, pontosabban a genetikailag meg nem határozott külső nemi jellegek átműtését. Jó ha tudjuk ugyanakkor, hogy a valódi nemváltás lehetetlen. Sőt: egyre többen vannak, akik megbánják a nemváltó műtétet, s visszatérnek eredeti nemükhöz.

A leghíresebb visszatérő az amerikai transzmozgalom egyik leghíresebb, úttörő személyisége, James Shupe volt. Shupe 1963-ban született, 1987-ben házasodott meg, és feleségével egy lányuk van. 2013-ban kezdett transznemű nőként élni, s ekkor a James-t a semlegesebb hangzású Jamie-re cserélte. Az úgynevezett nemváltásban Shupe a hormonterápiáig jutott, aminek keretében irgalmatlan mennyiségű ösztrogént adtak neki. Erről így vallott: „a nemváltásnak állítólag rendbe kellett volna tennie a mentális problémáimat, de azok inkább rosszabbak lettek.

Shupe szerint a transzmozgalom szerint csak egy hormonterápiára és a pénisze vaginává operálására volt szükség: „legalábbis a transzmozgalom ezt a fantáziálást adta be nekem. Én pedig bevettem a hazugságot és hittem nekik.

Akármivel is próbálkozott – vallja be Shupe –, a modern orvostudomány minden hormonkezelése ellenére sem tűnt egyáltalán nőnek. Ezután inkább „nonbináris” akart lenni, harmadik nemű, sem férfi, sem nő, s ebben különösebb ellenvetések nélkül segítettek neki a doktorok is és a bürokrácia is. Mindebben segítségére siettek az LMBTQ-szervezetek is.

Aztán amikor 2017-ben fellépett a transzneműek katonai szolgálata ellen és a nemiidentitás-zavarral küzdő gyermekek „sterilizálása és megcsonkítása” ellen, akkor kihátráltak mögüle: „egyik napról a másikra a liberális média kedvencéből konzervatív pária lettem.”

Shupe hozzáteszi: „az igazság az, hogy nonbináris nemváltásom tudományos és orvostudományi csalás volt.” Ugyanis „nincs semmiféle szexuális fejlődési zavarom. Minden szexuális zavarom a fejemben volt. Kezelni kellett volna engem. Ezzel szemben minden egyes lépésnél az orvosok, bírák és lobbicsoportok megerősítették álmodozásaimat.” Például a bíró, aki kérdés nélkül aláírta kérelmét, hogy dokumentumain a a neme helyén egy „X” legyen feltüntetve, semmilyen orvosi vagy más bizonyítékot nem kért be. Egyszerűen meghozta a döntést; s később kiderült, hogy neki is „transznemű” gyereke van: „egy értelmes bíró udvariasan nemet mondott volna és nem írta volna alá a kérelmemet. Azt kellett volna mondani, ahogy a gender csak egy koncepció, és a biológiai nemünk határoz meg minket.”

Jamie Shupe azzal zárta írását: „2019 januárjában, minthogy képtelen voltam tovább hazudni még egy napot, visszanyertem férfi nememet. A lelkiismeretemre nehezedő súly nehezebb volt, mint a az elnyert hírnév értéke, amit ebből a bonyolult svindliből szereztem. Két hamis nemi identitás nem rejtheti el biológiai valóságom igazságát. Nincs harmadik gender vagy harmadik nem. Akárcsak én, az interszex emberek is vagy férfiak vagy nők. Állapotuk a szexuális fejlődés zavarából adódik, segítségre és együttérzésre van szükségük. Szerepet játszottam abban, hogy terjesszem ezt az óriási tévedést. Nem áldozat vagyok. A feleségem, a lányom és az amerikai adófizetők – ők az igazi áldozatok.” 2019 januárjában Jamie Shupe megkapta új katonai igazolványát, amiben újra férfiként van feltüntetve. Ugyanakkor megjegyzi: azon szerencsések közé tartozik, akiket hat évnyi testi beavatkozások után is van még visszaút, de „elmém örökké sérült marad”.

A teljes cikk magyarul IDE, az eredeti nyelvű tartalom pedig IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.