Megosztja a svéd belpolitikát a bevándorlás kérdése

A svédek nagy többsége nem akar több migránst az országba, ami mára szakadékként osztja meg a svéd politikusokat. Több párt is válaszúthoz érkezett, és most szembe kell nézniük a valósággal.

Forrás: V4NA Hírügynökség2020. 07. 05. 18:19
Migrants prepare to board a train headed for Helsingborg in Sweden from Copenhagen Central Station
Koppenhágából a svédországi Helsingborgba induló vonatra szállnak fel bevándorlók 2015-ben Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svéd közszolgálati televízió friss felmérése szerint a lakosság 63 százaléka azt akarja, hogy Svédország kevesebb menekültet fogadjon be, mint 2019-ben, amikor is 22 ezer ember adott be menedékkérelmet. A migrációt elutasítók száma egyébként lényegesen növekedett a 2018-as 53 százalékhoz képest, míg a migrációt kifejezetten támogatók száma nyolc százalékra csökkent a korábbi 12-ről.

Az SVT belpolitikai kommentátora, Mats Knutson arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő hetekben a pártok megkísérelnek kompromisszumra jutni a kérdésben, azonban nem sok eredmény várható. Rámutat ugyanakkor, hogy a kormány már engedett korábbi álláspontjából és egyértelműen csökkenteni akarja a bevándorlási kvótákat, de már az elmúlt évben is egyre több korlátozást vezetett be.

Knutson azt is elmondta, a szavazók is kevesebb bevándorlót akarnak, és most a kormánynál van a labda, hogy engednek-e nekik vagy beadják a derekukat koalíciós partnerüknek, a Zöld Pártnak, akik továbbra is ragaszkodnak a liberalizált menekültpolitikához.

Az SVT felmérése szerint a szavazók többsége 10 ezer főben maximálná az éves bevándorlást, azonban ez nincs összhangban a pártok véleményével, és ezért több párt is belső megosztottsággal küzd. A szakértő szerint az a veszély is fennáll, hogy a Zöld Párt kilép a koalícióból és kormányválságot idéz elő. „Tehát Stefan Löfvennek most az a nehéz feladata lesz, hogy tárgyaljon egy rugalmas, de mégis hiteles migrációs politikáról a parlamentben anélkül, hogy közben fel kelljen lépnie a kormánya ellen, válságba taszítva azt. Nem tűnik könnyű feladatnak” – fogalmaz Knutson.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.