Megosztja Harris jelölése az amerikaiakat

Nem sokat lendített Kamala Harris alelnöki jelölése Joe Biden választási esélyein. Az első gyorsfelmérés szerint az amerikaiak kevesebb mint fele véli úgy, hogy a megfelelő politikusra esett Donald Trump elnök kihívójának választása. Ez ugyanaz a megosztottság, ami már hónapok óta jellemzi a Trump–Biden-párharcot.

2020. 08. 13. 16:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

EGYESÜLT ÁLLAMOK

Alaposan ráfázott 2008-ban John McCain Sarah Palinnel, az első nővel, akit a két nagy amerikai párt valamelyike alelnökjelöltként indított. Palin csinos és sokkal fiatalabb volt McCainnél, ennél többet azonban nem hozott a konyhára Barack Obama kihívójának. Joe Biden most, 12 évvel később egy érettebb és jobb értelmi képességű partnerrel veszi fel a versenyt a Trump–Pence-párossal, de az első felmérésekből legalábbis nem tükröződik, hogy az amerikaiak el lennének ragadtatva a választástól. Noha az 55 éves, jamaikai–indiai származású kaliforniai szenátornő a mindenkori első színes bőrű alelnökjelölt, az Ipsos közvéleménykutató az ABC News hírcsatorna részére készült felméréséből az derül ki: a megkérdezett feketék 68 százaléka tartja jónak Biden választását, holott a 90 százalékuk amúgy is demokrata párti szavazó.


MTI/EPA/Michael Reynolds

A legutóbbi hetek felméréseinek átlagában egyébként Biden 7,5 százalékponttal vezet Trump előtt a Fehér Házért folytatott versenyfutásban.

Amerika története

A jelölés azt célozta, hogy a 77 éves keleti parti fehér politikus nyisson más profilú választói csoportok felé is – korban, a nemet tekintve, bőrszín szerint, valamint földrajzilag –, de kérdés, ez mennyire sikerült. Harrisnek ellensúlyoznia kell majd, hogy Bident máig tisztázatlan zaklatási vád érte, többször is becsmérlően nyilatkozott a feketékről, sőt – mint Harris a demokrata előválasztási kampányban maga emlegette fel vele szemben – korábban a faji elkülönítés híveivel működött együtt. Mindenesetre Biden első, új szerepükben közös fellépésükön – amelyen a koronavírus-járvány miatt mindketten szájmaszkban jelentek meg, házastársaikkal együtt – bizakodóan konferálta fel jelöltjét, akinek felkérését a jövő heti demokrata országos konvenció szentesítheti majd. – A megfelelő embert választottam – mondta, úgy mutatva be a bevándorlócsaládba született egykori ügyésznőt, mint aki Amerika történetét is kifejezi. A migrációval kapcsolatban Trumpnál megengedőbb demokraták a bevándorlók szavazataira is számítanak.

Radikális baloldal

Trump egy kampányvideóban már korábban értésre adta Harrisszel kapcsolatos véleményét. Most alelnöke, Mike Pence a Fox News hírcsatorna egy műsorában azt mondta: „soha nem volt nagyobb a tét, mint ezen a választáson. Kamala Harris jelölése megerősíti mindazt, amit Trump elnök és én mondok: Joe Biden és a Demokrata Párt felett a radikális baloldal vette át az irányítást”. Pence példaként az adókivetést, a szocialisztikus egészségügyet, a nyílt határokat és az igény szerint biztosított abortuszt említette. Biden egyébként – aki a jövő héten lesz hivatalos elnökjelölt – kampánytámogatóinak írt e-mail-üzenetében félreérthetően fogalmazott: szerinte Kamala Harris már 2021 januárjától vezeti az országot; ez sokakban erősítette a benyomást, hogy Biden csak egyciklusos, átmeneti elnöknek készül.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.