Mélyponton Amerika és Kína kapcsolata

Az amerikai kormányzat szankciókkal sújtotta Hongkong vezetőjét és egyes tisztségviselőit.

2020. 08. 08. 10:36
Hong Kong Chief Executive Carrie Lam, wearing a mask due to the ongoing global outbreak of the coronavirus (COVID-19), speaks during a news conference over the new national security legislation in Hong Kong
Carrie Lamet nem érdeklik a külföldről érkező bírálatok Fotó: REUTERS/Tyrone Siu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai kormányzat szankciókkal sújtotta Hongkong vezetőjét és egyes tisztségviselőit – jelentette be tegnap az amerikai pénzügyminisztérium. A büntetőintézkedések Carrie Lamet, a kínai különleges közigazgatási terület vezetőjét és 11 hongkongi, illetve kínai tisztségviselőt sújtanak a nemrégiben bevezetett nemzetbiztonsági törvény miatt. – Az Egyesült Államok Hongkong népe mellett áll – olvasható a Steven Mnuchin pénzügyminiszter által aláírt közleményben, amely szerint közvetlenül felelős a szabadság és a demokratikus folyamatok elfojtását célzó kínai politika megvalósításáért.

A Peking által június 30-án elfogadott, majd azonnal hatályba is léptetett nemzetbiztonsági törvény tiltja a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal vagy külső elemekkel való összejátszást. A törvény bírálói szerint a jogszabály súlyosan csorbítja a hongkongi szabadságjogokat, márpedig Kína nagyfokú autonómiát ígért Hongkongnak.

Carrie Lamet nem érdeklik a külföldről érkező bírálatok
Fotó: REUTERS/Tyrone Siu

A szankciók értelmében befagyasztják az érintettek esetleges amerikai vagyonát és megtiltják amerikai állampolgároknak és intézményeknek, hogy üzleti kapcsolatokat létesítsenek velük. Carrie Lam korábban azt mondta, nem venné komolyan, ha az USA szankciókkal sújtaná. – Nincs vagyonom az Egyesült Államokban, de nem is vágyom rá, hogy oda költözzek – nyilatkozta.

Az utóbbi hónapokban rendkívül gyorsan jutott mélypontra Kína és az Egyesült Államok kapcsolata. Az elmúlt években kibontakozott kereskedelmi háborút tovább szította a koronavírus-járvány kitörése, amelynek eredetéről a Fehér Ház szerint Peking elhallgatta az igazságot. Hongkong és Tajvan vegzálása mellett Washington azzal vádolja Pekinget, hogy kínai gyártmányú telefonjaival és applikációival ellopja amerikai felhasználók adatait.

Fegyverek Tajvannak

Az Egyesült Államok tárgyalásokat folytat Tajvannal legalább négy, a legmodernebb technológiával felszerelt drón eladásáról – értesült a Reuters brit hírügynökség. A pilóta nélküli repülőszerkezetek hatótávolsága több mint 11 ezer kilométer, mindez lehetővé teszi a sziget számára, hogy a gépekkel mélyen behatoljanak Kína területére, s különböző katonai megfigyeléseket végezzenek. Bár a Pentagon engedélyezte az eladást, még nem biztos, hogy a drónokat fegyverekkel felszerelve szállítják. Ezenkívül még a kongresszusnak is jóvá kell hagynia a tranzakciót, ami szintén nem biztos, hogy megtörténik. A pekingi külügyminisztérium közölte: Kína ellenzi mindenfajta fegyver eladását a saját területének tekintett Tajvannak. (M. A.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.