Merkelt aggasztja a fertőzöttek számának növekedése

A kancellár Litvánia migrációs válságáról, kémprogramokról és az Északi Áramlat 2-ről is beszélt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 07. 22. 14:46
MERKEL, Angela; LASCHET, Armin
Bad Münstereifel, 2021. július 20. Angela Merkel német kancellár (j2) Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai tartományi miniszterelnök, a CDU-CSU pártszövetség kancellárjelöltje (b2) Sabine Preiser-Marian polgármesternõ (j) kíséretében felméri az Erft folyó árvíze okozta károkat Bad Münstereifelben 2021. július 20-án. Az áradások következtében legalább 164 ember életét vesztette Németországban. MTI/EPA pool/Sascha Steinbach Fotó: Sascha Steinbach
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Angela Merkel német kancellár csütörtöki berlini sajtótájékoztatóján kijelentette: aggasztja a koronavírus-fertőzöttek számának exponenciális növekedése. Merkel felszólította a német állampolgárokat, hogy oltassák be magukat.

– Mindannyian szeretnénk, ha az élet visszatérne a normális kerékvágásba

– hangsúlyozta a politikus.

Hozzátette: „Minél többünket beoltották, annál szabadabbak leszünk.” A kancellár arra kérte azokat, akik hisznek az oltás hatásosságában, hogy győzzék meg kételkedő ismerőseiket. Merkel elmondta, az oltás nemcsak a beoltottat védi, hanem szeretteit és hozzátartozóit is. Megjegyezte: továbbra is fontos, hogy az emberek hordják a maszkot, minél sűrűbben szellőztessenek, teszteltessenek és tartsák meg a fizikai távolságot egymástól. A kancellár arról is beszélt, hogy a múlt heti áradások hatalmas károkat okoztak Németország nyugati részén, és az újjáépítés sokáig tart majd.

– Türelemre lesz szükségünk

– szögezte le a politikus megjegyezve, hogy továbbra is több embert eltűntként tartanak számon.

Merkel kiemelte: az a cél, hogy közösen finanszírozzák az áradások okozta károk helyreállítását. Hozzátette: a következő napokban egyeztetnek a tartományi vezetőkkel a helyreállítási alap finanszírozásának részleteiről. A szövetségi kormány szerdán kétszázmillió eurós gyorssegélyt bocsátott az érintett tartományok rendelkezésére. Az áradásokban több mint százhetvenen vesztették életüket. A német kancellár sajtótájékoztatóján kitért a migrációs helyzetre is. Erről beszélve felszólította az Európai Unió tagállamait, hogy tegyék le egy közös menedékpolitika alapjait. Merkel szerint azoknak az embereknek a befogadására kellene koncentrálni, akiket hazájukban üldöznek. A német vezető egyúttal elfogadhatatlannak nevezte, hogy Belarusz nem tartóztatja fel a területéről Litvániába tartó migránsáradatot.

Angela Merkel német kancellár felméri az Erft folyó árvize okozta károkat Bad Münstereifelben 2021. július 20-án
Fotó: MTI/EPA pool/Sascha Steinbach

A kancellár azt is elmondta: szerinte szigorúbban kellene ellenőrizni, hogy kik férhetnek hozzá a kémszoftverekhez, mert fontos, hogy ezek az eszközök ne kerüljenek rossz kezekbe. Aláhúzta: nem lenne szabad, hogy olyan országok is hozzáférjenek az ilyen típusú szoftverekhez, ahol nem biztosított, hogy az igazságügyi hatóságok ellenőrzik azok felhasználását. Merkel arra a – különféle médiaszervezetek által a napokban nyilvánosságra hozott – vizsgálatra reagált, amelyből kiderült, hogy az izraeli NSO vállalat által gyártott Pegasus kémprogramot számos esetben használták sikerrel újságírók, politikusok és aktivisták megfigyelésére globális szinten.

Merkel emellett üdvözölte, hogy Berlinnek és Washingtonnak sikerült megállapodásra jutnia az Északi Áramlat 2 orosz földgázvezeték építésének befejezésével kapcsolatban, anélkül, hogy további amerikai büntetőintézkedések bevezetésére kerülne sor. A kancellár aláhúzta: Moszkva ígéretet tett arra, hogy nem fogja politikai fegyverként használni az energiát. Ellenkező esetben Washington és Berlin is elkötelezett a szankciók mellett. Németországnak mindig is érdekében fog állni, hogy párbeszédet folytasson Oroszországgal – hangsúlyozta Merkel. Hozzátette: Moszkva természetesen nem fontosabb partner, mint Ukrajna vagy Lengyelország, amelyek hevesen ellenzik az Északi Áramlat 2-t.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.