Mexikóban szavazhatnak az exelnökök elleni jogi eljárásokról

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök kedden bejelentette: hivatalos kérelmet fog benyújtani a szenátushoz (felsőházhoz) népszavazás kiírására arról, hogy korrupciós vádak miatt eljárást indíthassanak öt korábbi elődje ellen egészen 1988-ig visszamenőleg.

Forrás: MTI2020. 09. 15. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

López Obrador szerint elődjei több évtizedes korrupt uralma idején tömeges méretekben tulajdonítottak el állami forrásokat.

A mexikói elnök szokásos reggeli sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a népszavazásra akár jövő júniusban vagy augusztusban sor kerülhet. A sajtóértekezleten López Obrador panaszok hosszú sorát olvasta fel, külön hangsúlyozva öt korábbi elődjének 1988-ig visszanyúló elnöki időszakát, felelőssé téve őket az országot sújtó korrupcióért és erőszakért, valamint a társadalmi egyenlőtlenség fokozódásáért.

Mexikóban jövő júniusban félidős kongresszusi választásokat tartanak. A Reuters hírügynökség szerint a tervezett referendum megtartását a parlamentnek jóvá kell hagynia, az időzítés miatt valószínűleg az előző kormányokhoz köthető korrupció témája fogja uralni a voksolást megelőző időszakot.

A lépés bírálói szerint a mexikói elnök ezzel mindössze el akarja terelni a figyelmet arról, ahogy a koronavírus-járványt és a gyengélkedő gazdaságot kezeli. Utóbbi az 1930-as évekbeli nagy gazdasági világválság szintjére esett vissza, miközben az országban rekordszinten tombol az erőszak a fegyveres bűnbandák miatt.

A baloldali mexikói elnök által aláírt és a szenátusnak megküldött hivatalos kérésben szereplő népszavazás, ha megszavazzák, tárgyalásokat tesz lehetővé öt korábbi elődjével szemben a korábban sokáig kormányzó, centrista Intézményes Forradalmi Párt (PRI) vagy a konzervatív Nemzeti Cselekvés Párt (PAN) bizonyos tagjaival.

„Mexikó olyan időszakot élt át, amelyet túlzott vagyoni koncentráció, a kincstár súlyos megkárosítása, a közjavak privatizálása, az általános korrupció, a rossz választási folyamatok és olyan kormányzati gyakorlatok jellemeztek, amelyek az erőszak ellenőrizhetetlen mértékű fokozódásához vezettek” – fogalmazott López Obrador.

A Reuters hírügynökség megjegyzi, hogy Mexikóban mindeközben aláírásgyűjtést folytatnak a népszavazás megtartásáért, leginkább az elnökhöz köthető Nemzeti Újjászületési Mozgalom (MORENA) nevű baloldali politikai párt szervezésében. Amennyiben helyi idő szerint kedden összegyűlik a szükséges mintegy 1,8 millió aláírás, a referendumot úgy is megtarthatják.

López Obrador két elődje, Enrique Pena Nieto és Felipe Calderón tagadta, hogy törvényt sértett. A további korábbi államfők – Vicente Fox, Ernesto Zedillo és Carlos Salindas – még nem nyilatkoztak a népszavazással kapcsolatban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.