Mozambikban 500 fölé emelkedett a kolerás megbetegedések száma

Mozambikban 500 fölé emelkedett a kolerás megbetegedések száma, hétfői jelentések szerint a délkelet-afrikai országban eddig 517 kolerás esetet regisztráltak. Emellett a helyi hatóságok megerősítették, hogy a ciklon által sújtott Beira városában egy ember meghalt kolerában.

Forrás: MTI2019. 04. 01. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak érdekében, hogy ellenőrzés alatt tudják tartani a kolera terjedését, Beira városában több helyen sürgősségi betegellátóhelyeket hoztak létre.

David Wightwick, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tisztségviselője Beirában elmondta, hogy a városban eddig hét ellátóközpontot létesítettek, még kettő megnyitását tervezik, valamint további kettőt Nhamatanda városában.

A szakember az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy Beirában jelenleg az ivóvízhálózat helyreállításán fáradoznak, de a mintegy félmillió lakosú város jelentős részén az embereknek továbbra sincs hozzáférésük vezetékes vízhez.

Várhatóan hétfőn érkezik meg mintegy 900 ezer adag, kolera elleni védőoltás a térségbe, a WHO legutóbbi közlése szerint szerdán kezdődik el az oltási kampány.

Az első kolerás megbetegedésekről a múlt héten érkeztek jelentések, majd az azt követő napokban a fertőzöttek száma rohamosan növekedni kezdett. A megbetegedéseket főként Beirából jelentették, ahol a zsúfolt szegénynegyedekben különösen nagy a betegség terjedésének kockázata. Az Idai ciklon jelentős károkat okozott Beira városának vízrendszerében, ez szintén segíti a kolera terjedését.

Az Idai ciklon, vélhetően az egyik legsúlyosabb vihar, amely valaha lecsapott a déli féltekére, március 14-én érte el Mozambik középső részét, majd Zimbabwe és Malawi felé haladt tovább, ott is nagy pusztítást végezve. A vihar okozta esőzések hatalmas áradásokat és földcsuszamlásokat okoztak.

Hétfőre a három délkelet-afrikai országban a katasztrófa halálos áldozatainak száma 815 fölé emelkedett, a legutóbbi jelentések szerint Mozambikban 518-ra nőtt a ciklon okozta ítéletidő halálos áldozatainak száma.

Az Idai ciklon, illetve az azt követő heves esőzések és árvizek következtében Mozambikban, Zimbabwében és Malawiban százezrek szorulnak élelmiszersegélyre, nincs ivóvizük és nincs hol lakniuk. Az ENSZ becslései szerint a halálos áldozatok száma várhatóan még növekedni fog.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.