Nagyobb nyilvánosságot és elismerést sürgetnek a fekete séfek Amerikában

A Limoge-i banda felgyújtotta az áramellátót, és Molotov-koktélokkal várta a francia rendőröket · Ismét áramellátási problémákkal küzd Svédország · Nem kapott oltást a spanyolországi ötödik hullám fertőzöttjeinek több mint nyolcvan százaléka · Nagyobb nyilvánosságot és elismerést sürgetnek a fekete séfek Amerikában.

Forrás: Mediaworks2021. 07. 21. 17:55
null
Forrás: Pexels

A Limoge-i banda felgyújtotta az áramellátót, és Molotov-koktélokkal várta a francia rendőröket · Ismét áramellátási problémákkal küzd Svédország · Nem kapott oltást a spanyolországi ötödik hullám fertőzöttjeinek több mint nyolcvan százaléka · Nagyobb nyilvánosságot és elismerést sürgetnek a fekete séfek Amerikában.

A Limoge-i banda felgyújtotta az áramellátót, a sötétbe borult városrészben Molotov-koktélokkal várta a francia rendőröket

Egy több mint tízfős randalírozó csoporthoz riasztották a rendőröket a Franciaország középső részén fekvő Limoge városának lakói, mert a bandába tömörült erőszakos fiatalok az utcán barikádokat állítottak fel, robogókat, autókat gyújtottak fel. Gyújtogatás közben még a környék áramellátásához szükséges központot is tönkretették, a kerületben az áramellátás megszűnt, a lakóépületek és az utcák teljes sötétségbe borultak. A helyszínre kiérkező rendőröket az erőszakos fiatalok Molotov-koktél-záporral fogadták, valamint tűzijáték-petárdákat lőttek ki rájuk. A rendfenntartók könnygázbombákkal és gumilövedékes pisztolyból leadott lövésekkel válaszoltak a fogadtatásra. A hatalmas anyagi kárt okozó rendbontás után a rendőrök senkit nem tudtak letartóztatni bizonyíték hiányában.

Forrás: valeursactuelles.com

Ismét áramellátási problémákkal küzd Svédország

Kedd este több mint ötvenezer háztartás maradt áram nélkül Dél-Stockholmban, közben a szolgáltató Vattenfall honlapja is elérhetetlenné várt. A cég sajtóreferense nem adott arról tájékoztatást, miért történt az áramkimaradás. Néhány órával korábban Svédország második legnagyobb városában, Göteborban is áramszünet volt, ott kétezer háztartást és három villamosvonalat érintett a leállás. A Näringslivet üzleti magazin arról ír, hogy Svédország energiapolitikája alaposan alábecsüli az ország igényeit, és nagy hiba volt újabb atomreaktort leállítani, amely még sok évig üzemeltethető lett volna. Eddig összesen hat reaktort állított le a skandináv ország, jelenleg nagyon kis tartalékkal működik az elektromosenergia-hálózat, ami az árak jelentős emelkedését és az ellátás biztonságát veszélyezteti. Szakemberek szerint válságbeszerzésre és fosszilis fűtőanyaggal működő tartalékerőmű beindítására lesz ismét szükség.

Források: Expressen, GT, Näringslivet, Bugnyár Zoltán

Nem kapott oltást a spanyolországi ötödik hullám fertőzöttjeinek több mint nyolcvan százaléka

Nem kapott oltást a spanyolországi ötödik hullám fertőzöttjeinek több mint nyolcvan százaléka – jelentette be Carolina Darias egészségügyi miniszter. Hozzátette: a harminc év alatti, oltatlan korosztályban tapasztalt megbetegedések miatt a százezer lakóra jutó esetszám már 622 főre emelkedett, ráadásul a kórházaknak ismét új ágyakat kellett szolgálatba állítaniuk, mert emelkedik az enyhe és közepes tünetekkel befektetett fiatalok száma. A statisztikai adatok egyértelműen alátámasztják a kormány előzetes tájékoztatását, miszerint a még oltatlan fiatalok körében alakult ki a járvány ötödik hulláma. Az oltási folyamat előremozdítása érdekében több autonóm közösség kérvényezte az egészségügyi minisztériumtól a Janssen-vakcinák felhasználását a negyven év alattiak körében, ám ezt a „negatív tapasztalatok” miatt Darias visszautasította. A tárcavezető bejelentette azt is, hogy Spanyolország nem vesz át a britektől több AstraZeneca-vakcinát, mellyel a 60–69 év közöttieket immunizálták eddig.

Források: elpais.com, abc.es, Tóth Brigitta

Nagyobb nyilvánosságot és elismerést sürgetnek a fekete séfek Amerikában

Az Amerikai Egyesült Államokban nagyobb láthatóságot és szakmai méltatást követelnek az afroamerikai séfek annak elismeréséül, hogy a rabszolgaság óta a feketék is jelentősen hozzájárultak az amerikai konyha jellegzetes és emblematikus ételeinek a kialakulásához.

„A fekete séfek által hozzáadott a konyhaművészeti értékek nélkül az amerikai konyha nem vált volna olyan sokszínűvé, amilyennek a világ ma ismeri” – állítják az elismerést sürgető afroamerikai gasztronómiai szakemberek. „A rabszolgaság korában számos afrikai recept gazdagította és alakította át az addig megszokott ételeket, a fekete rabszolgák szolgáltatták sok esetben a ma ismert fogások „prototípusát”, valamint ők vezették be azok elkészítési módját is” – sorolja a fekete szakácsok évszázadokra visszanyúló érdemeit Jérome Grant, a washingtoni Jackie étterem főszakácsa. „Mindezért nagyobb elismerést és reflektorfényt érdemelnénk” – javasolja Grant a kortárs fekete szakácsok elismerését a több száz évvel ezelőtti receptek és rabszolgák érdemei alapján. „Elismerés helyett csak a lefokozásban van részünk: egy fekete séf soha nem elég jó ahhoz, hogy a konyhát vezesse” – rója fel Amerikának Grant. A földimogyorót, a gombót és a görögdinnyét is az afrikai rabszolgák hozták magukkal az észak-amerikai földrészre, állítja ex-katedra a témáról írt könyvében Kelley Deetz szintén afroamerikai származású írónő is, akinek a kiadványára most az amerikai gasztronómia történelmében maguknak helyet követelő aktivisták is hivatkoznak.

Forrás: valeursactuelles.com

(A borítókép illusztráció. Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.