Nagyobb védelmet követelnek a kanadai muszlimok

Iszlamofóbia-ellenes ajánlásokat fogalmazott meg a Kanadai Muszlimok Nemzeti Tanácsa, amely szerint véget kell vetni az országban tomboló gyűlöletnek. Kanada sokszínűségért felelős minisztere napokkal a Nemzeti Iszlamofób Csúcstalálkozó előtt úgy nyilatkozott: „Azokra a javaslatokra kell figyelnünk, amelyek a rasszizmust elszenvedőktől érkeznek”.

2021. 07. 22. 21:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az iszlamofóbia halálos, ezért cselekednünk kell. Nem nézhetjük tovább a gyilkosságokat” – olvasható a Kanadai Muszlimok Nemzeti Tanácsa (NCCM) által kiadott, iszlamofóbia elleni fellépést sürgető dokumentumban. A szervezet 61 pontban fogalmazta meg ajánlásait a kanadai kormánynak, hogy szerintük hogyan kellene fellépni az „országban tapasztalható iszlámellenességgel”, amely az elmúlt öt évben felerősödött. A 37 milliós Kanadában nagyjából egymillió muszlim él. A legfrissebb, 2019-es statisztikák szerint 181 gyűlölet-bűncselekmény történt az országban muszlimok ellen, amely tizenöttel több az előző évhez képest.

 

Az NCCM által összeállított dokumentum javarészt a szövetségi kormánynak tesz ajánlásokat az iszlámellenesség kezelésére.

  • Több forrást javasol a gyűlölet-bűncselekmények túlélőinek támogatási alapjába,
  • szigorítaná a verbális zaklatás büntetését,
  • vizsgálatot kezdeményez a nemzetbiztonsági ügynökségek között, hogy azok hogyan lépjenek fel a fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportokkal szemben,
  • iszlámellenes szempontból is megvizsgálná az iskolai tanterveket, amelyeknek részévé tenné az iszlamofób-ellenes oktatást is,
  • a javaslat ugyanakkor szigorítaná a büntető törvénykönyv gyűlölet-bűncselekményt érintő rendelkezéseit, ideértve a fenyegetéseket is,
  • a csoport azt is szeretné, ha a kormány a gyűlöletalapú és népirtási ügyek vádemelését megelőzően már nem követelné a főügyész hozzájárulását.
  • Nusaiba al-Azem, az egyik londoni mecset második alelnöke az NCCM hatvanegy ajánlása közül kiemelte azt, amelyik felszólítja a legfőbb ügyészt, hogy lépjen közbe Quebec állam szekularizmusról szóló törvényének módosításáért, a jogszabály ugyanis 2019 közepe óta megtiltja az állam alkalmazottainak, hogy vallási jelképeket viseljenek a munkahelyen, így például hidzsábot vagy turbánt. „Ha Quebecben vállalnék hivatali munkát, akkor választanom kellene, hogy a hivatásomnak vagy a vallásomnak fordítok hátat. A törvény sérti a szabad vallás gyakorlását és a kifejezés szabadságát is” – állítja al-Azem.

    Az ajánlások a csütörtöki Nemzeti Iszlamofób Csúcstalálkozó előtt jelentek meg, amelyet még június végén szavazott meg a kanadai parlament az ország rasszizmusellenes stratégiája keretében. A kanadai képviselők a csúcsot az Afzaal-család halálos kimenetelű gázolása után szavazták meg. Ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, a kanadai London városában, Ontario tartományban a járdán sétált egy ötfős muszlim család, amikor elütötték őket. A június eleji merényletet csupán a muszlim család kilencéves fiúgyermeke élte túl. A sofőrt négyrendbeli gyilkossággal és egy gyilkossági kísérlettel vádolták meg; a vád szerint a fiatal sofőr tette gyűlöletből fakadt, amely súlyosbító tényező.

    „Terrorcselekmény történt” – mondta a baleset kapcsán tartott megemlékező beszédében Justin Trudeau kanadai miniszterelnök. „Mi kanadaiak szövetséget kötöttünk, megfogadtuk, hogy vigyázunk és gondoskodunk egymásról, valamint tiszteljük a másikat. A kanadai muszlim közösségnek tett ezen ígéretünket mégis túl sokszor szegtük meg. Az iszlamofóbia és a rasszizmus valós és köztünk van” – folytatta a miniszterelnök, aki a parlament előtt tartott korábbi beszédében azt is megígérte, hogy felszámolja a gyűlöletcsoportokat és megfékezi az online gyűlöletbeszédet. „Noha Kanada egyik legnagyobb ereje a sokszínűsége, mégis azt látjuk, hogy a rasszizmus és diszkrimináció által táplált gyűlölet elfogadhatatlanul nagy terhet ró a közösségeinkre” – nyilatkozta a csütörtökön rendezett csúcs kapcsán Bardish Chagger sokszínűségért, befogadásért és a fiatalok ügyeiért felelős miniszter. „Tudjuk, hogy ezeket a problémákat felülről nem oldhatjuk meg, ezért azokra a javaslatokra kell figyelnünk, amelyek a rasszizmust elszenvedőktől érkeznek – zárta gondolatait a politikus.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.