Nehéz helyzetben Sánchez

Sánchez tavaly júniusban felállt kormánya éppen azért kényszerült előre hozott választásokra, mert katalán szövetségese nem szavazta meg a költségvetést.

2019. 04. 30. 10:58
General Elections
A jelenlegi szocialista kormányfő a radikális baloldalban és a regionális pártokban bízhat Fotó: JuanJo Martin Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap, az előre hozott spanyolországi választások másnapjára sem körvonalazódott, milyen összetételű kormány állhat majd fel Madridban. De a lapunk által megkérdezett szakértő szerint továbbra is az a legvalószínűbb, hogy a szocialisták (PSOE), a baloldali radikális Podemos, valamint egyes regionális pártok léphetnek koalícióra Pedro Sánchez jelenlegi kormányfő vezetésével. – Sánchez joggal ünnepelte, hogy tizenegy év után győzött ismét a PSOE, de ez kevés az abszolút többséghez.

A szocialisták és a Podemos összefogását már bejelentették, ám kettejüknek legfeljebb 166 mandátumuk lehet – mondta lapunknak adott tegnapi helyzetértékelésében Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatási igazgatóhelyettese. A többséghez legalább 176 mandátumra van szükség a 350 fős parlamentben, a tízfős hiányt pedig Sánchez a legvalószínűbb forgatókönyv szerint a regionális, így a katalán vagy baszk pártok soraiból töltheti fel. De ez sem ígérkezik egyszerűnek.

Mint Nagy Sándor Gyula emlékeztet, Sánchez tavaly júniusban felállt kormánya éppen azért kényszerült előre hozott választásokra, mert katalán szövetségese nem szavazta meg a költségvetést. A PSOE és a konzervatív Néppárt (PP) mögött most a harmadik helyen befutó liberális középpárt, a Polgárok pedig azért nem hajlandó támogatni Sánchezt, mert véleménye szerint előzőleg összeállt a szeparatistákkal. Az előzetes eredmények szerint a PSOE 123, míg a PP 66 mandátumot szerezhetett – utóbbi esetében ez kevesebb mint a fele a korábbinak –, a Polgárok pedig 57-et.

A történelmi kudarcot elszenvedő PP talpra állását elemzők szerint csak akadályozná, ha most nagykoalícióra lépne régi riválisával, a szocialistákkal. A spanyol miniszterelnök-választás szabályai értelmében ugyanakkor a parlamenti voksolás második körében Sáncheznek már a PSOE és a Podemos voksai is elégségesek lehetnek, amennyiben a regionális pártok képviselői tartózkodnak.

A jelenlegi szocialista kormányfő a radikális baloldalban és a regionális pártokban bízhat
Fotó: Reuters

Mindenesetre a május 23-ig megalakuló új parlament tisztségviselőinek elosztásából a lapunk által megkérdezett szakértő szerint lehet majd következtetni arra, hogy Sánchez mely kisebb pártokat akarja lekenyerezni. A helyzetet nem egyszerűsíti, hogy május végén – ahogyan a többi uniós országban is – európai parlamenti voksolást tartanak, ám a spanyoloknál egyidejűleg önkormányzati és tartományi megméretésre is sor kerül. Így a legkorábban a nyárra állhat fel az új kormány. Ha VI. Fülöp király felkérése alapján Sánchez tud majd kabinetet alakítani, úgy a 47 éves politikusnak ez lehet az első olyan megbízatása, amelyet választás révén nyert el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.