Nem érdekli a koronavírus a turizmusra épülő Latin-Amerikát

November elejétől köszöntött be a turisztikai szezon Dél-Amerikában, ahol több ország döntött úgy, megnyitja határait a látogatók előtt. A reptereken általában negatív PCR-tesztet kell produkálni, de akad olyan ország, amely csak érvényes egészségbiztosítást kér a látogatóktól. Bár a koronavírus továbbra is jelen van a kontinensen, az óvatos nyitás több tízezer embernek adja vissza a megélhetését.

Zetelaki Réka
2020. 11. 09. 16:24
null
Cusco, 2020. november 2. Turisták sétálnak az újranyitott Machu Picchu perui inka romvárosban Cuscóban 2020. november 1-jén. A romvárost márciusban zárták le a turisták elõtt a koronavírus-járvány miatt. MTI/EPA/Paolo Aguilar Fotó: Paolo Aguilar
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Peru: elkerülnék a csődöt

Nagy médiavisszhang kíséretében, elsőként sétálhatott fel a perui Machu Picchura az országban rekedt japán turista, Jesse Katayama. A férfi még márciusban váltotta meg a jegyét az inka romvárosba, ám másnap lezárták az országot a pandémia miatt, így nyolc hónapot kellett várnia a látogatásra. November elsejétől azonban Peru megnyitotta kapuit a turizmus előtt, és inka rituáléval köszöntötte a látogatókat a világ egyik legnépszerűbb turisztikai célpontjaként számon tartott Machu Picchu is. A romváros most az eddigi kapacitás harminc százalékával működik, naponta mindössze 675 embert fogad.

A nyitás mellett nemcsak a megbetegedések számának csökkenése, hanem a súlyossá váló gazdasági helyzet miatt döntött az ország vezetése.

– A szállodák és éttermek legalább fele csődbe ment a régióban – mondta Joaquin Randall, a Cusco megyei vendéglátóhelyek szervezetének elnöke. – Csak a legálisan működő intézmények tudtak segítségért folyamodni a kormányhoz, de a hátizsákos turistákat célzó szállások és éttermek nem tartoznak ezek közé – tette hozzá az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. – A nyitás során szigorú egészségügyi protokollt kell követni. Igyekszünk felelősséggel és óvatossággal kezelni a helyzetet, mert látjuk, mi történik közben a világ más országaiban – nyilatkozta Rocio Barrios, turizmusért felelős miniszter. Bár Peruban körülbelül kétezerre csökkent a naponta újonnan igazolt fertőzések száma, eddig 922 ezer ember fertőződött meg, és közel 35 ezren haltak bele a kórba.

Costa Rica: hatékony védekezés

Nem csak Peru döntött a nyitás mellett a nyár beköszöntével. A Közép-Amerikában fekvő, amerikaiak által kedvelt célpont, Costa Rica a napokban nyitotta meg határait a légi közlekedéssel érkezők előtt, így már a világ bármely országából érkezhetnek turisták. A turistaszezon csúcspontjára, decemberre tovább növelik a kapacitásokat az országba visszatérő repülőgép-társaságok, így 300 ezer ember látogathat az országba, ahová eddig évente hárommillió turista érkezett.

A szabályozás szerint csupán érvényes egészségügyi biztosítást kell felmutatni a reptéren, illetve biztosítani kell, hogy a vendégek rendelkeznek anyagi forrásokkal a szállásdíj kifizetésére egy kilencnapos karantén esetén.

– A nyitás ötszáz ezer embernek ad munkát újra a turisztikai szektorban, míg a reptereken nyolcvanezer ember dolgozhat újra – nyilatkozta Melissa Tencio, a Costa Rica-i Turisztikai Intézet szóvivője, hozzátéve, hogy az országban több mint tíz százalékkal nőtt a munkanélküliség a lezárások miatt. Costa Rica egyébként a kontinens talán legfejlettebb egészségügyi ellátó rendszerét tudhatja magáénak, így a szomszédos országokhoz képest hatékonyan védekezett a koronavírus ellen: az ötmillió főt számláló országban eddig másfél ezer ember vesztette életét, a napi fertőzések száma ezer alatt van.

Kuba: tesztekkel várt vendégek

Kuba a járvány megfékezését célzó turisztikai fejlesztésekkel készült az új szezonra. – A turisztikai szektorra különleges hangsúlyt kell fektetni, tekintettel annak hatalmas súlyára a kubai gazdaságban – hangsúlyozta Fernández Peña, a turisztikai minisztérium illetékese. A pandémia során komoly bevételkiesést könyvelt el az ország, és az elnök, Miguel Díaz-Canel már saját veteményes ültetésére szólította fel a lakosságot.

Az ország számára a biztonságos turizmus mentőövet jelenthet.

A hatóságok ezért biztonságos, higiénikus és magas kvalitású szolgáltatások kialakítását hangsúlyozták. Az érkezőknek helyben végeznek PCR-tesztet, majd egy éjszakát a reptéri szállodában kell tölteniük. Amennyiben másnap negatív lesz az eredmény, szabadon mozoghatnak az országban. A hivatalos statisztikák szerint Kubában a járvány kitörése óta mindvégig két számjegyű maradt a napi fertőzések száma, s mindössze 130-an vesztették életüket.

Mexikó: rendületlenül jönnek a turisták

A legnépszerűbb célponttá a pandémia alatt azonban Mexikó vált, amely

nem zárt be a külföldiek előtt egyetlen napra sem.

Andrés Manuel López Obrador elnök ugyanis úgy vélekedett, a határok lezárása nem jelent valós védelmet a koronavírus ellen. A járatok száma ugyanakkor csökkent a küldő országok korlátozásai miatt, azonban a főbb célpontokon sikerült ötven százalék felett tartani a látogatók számát. Mexikóban egyébként a tesztelés aránya rendkívül alacsony, és a helyzet egyáltalán nem biztató: a 129 milliós lélekszámú országban több mint 95 ezer ember vesztette életét, a napi fertőzések száma az utóbbi napokban a hétezret közelítette meg. Ennek ellenére jelentős számban érkeznek az országba az amerikai és európai turisták, és a nyári szezon csúcspontjára még több látogatót várnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.