Nem kérnek oltást a svédországi migránsok

Tűzijátékkal lőtték egy francia rendőr házát az utcán randalírozó fiatalok; Norvégia „kölcsönadja” a nem használt AstraZeneca-vakcináit. Szuperagresszív indiai koronavírus-variánst hordozó diákcsoport fertőzhetett Párizs és Belgium között; alacsony az oltási hajlandóság a stockholmi bevándorlók körében.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 04. 23. 13:21
null
Stockholm, 2015. szeptember 12. Egy rendõr tájékoztatja a stockholmi pályaudvarra érkezõ illegális bevándorlókat 2015. szeptember 12-én. Ezen a napon mintegy 250 migráns érkezett vonattal a svéd fõvárosba. (MTI/EPA/Jonas Ektsromer) Fotó: Jonas Ektsromer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utcán hőbörgő fiatalok tűzijátékkal lőtték egy francia rendőr házát

Egy francia rendőr lakhelyét támadták meg azok a randalírozó fiatalok, aki napok óta rettegésben tartják Tourcoing település lakóit. Az otthonukban békésen vacsorázó franciákat minden éjjel emberekre, épületekre kilőtt tűzijátékok, valamint égő autók és kukák rémítik.

A támadók tűzijátékokat lőttek ki egy francia rendőr lakóházának a homlokzatára. A nyomozás egyelőre azt vizsgálja, hogy az épületet a benne lakó rendőr miatt vették-e célba, vagy az esemény „csak” a szokásos éjszakai randalírozás része volt.

Az éjszakai tűzijátékos gyújtogatás és randalírozás még április 17-én kezdődött Tourcoingban, miután a rendőrség beavatkozott egy esti autós rodeóba.

Forrás: SputnikNews

Norvégia „kölcsönadja” a nem használt vakcináit

Hetek óta szünetelteti az AstraZeneca-oltóanyagok beadását Norvégia, ezért úgy döntött, hogy a raktáron lévő adagokat átadja Svédországnak és Izlandnak. Az előbbi kétszázezer darabot, míg a szigetország 16 ezret kap.

A norvég egészségügyi miniszter, Bent Høie ugyanakkor hozzátette, hogy ha országa ismét engedélyezi a brit–svéd vakcina használatát, az oltóanyagot visszakéri skandináv szomszédaitól. Jelenleg Svédországban is korlátozott az AstraZeneca-oltóanyag használata, csak a 65 felettieknek engedélyezett.

Forrás: Dagens Industri

Indiai vírust hordozó diákcsoport fertőzhetett Párizs és Belgium között

Csütörtökön megérkezett Belgiumba a B.1.617 néven azonosított szuperagresszív indiai koronavírus-variáns. A vírust egy indiai diákcsoport tagjainál fedezték fel Belgiumba érkezésükkor. A diákcsoport a párizsi Charles de Gaulle repülőtérre érkezett Indiából, a francia repülőtérről pedig egy távolsági buszjárat szállította őket Belgium flamand régiójába számos más belga állampolgárral együtt. A több mint háromórás buszút után a koronavírus-fertőzött diákcsoport tagjait karanténba helyezték.

Indiában a dupla variánsként is emlegetett vírus jelenleg naponta több mint háromszázezer új fertőzésért felelős, holott az 1,3 milliárd lakosú Indiának korábban már sikerült a fertőzéseket minimalizálni. Eközben Franciaország kormánya csütörtök este jelentette be a fokozatos nyitásra kidolgozott terveit.

Forrás: Francetvinfo

Oltásszkeptikusak a svédországi migránsok

Alacsony az oltási hajlandóság a főként bevándorlók által lakott stockholmi lakónegyedekben, pedig több tanulmány is rávilágított arra, hogy az életkor után az etnikai hovatartozás a második legnagyobb rizikófaktor. Az Európán kívülről érkezett migránsok ugyanis felülreprezentáltak a koronavírus-fertőzésben elhunytak között, ezért lenne fontos számukra az oltás.

Az önkormányzat nehézségekbe ütközik az ezzel kapcsolatos információk eljuttatásakor, pedig többek között szórólapot is készítettek több nyelven, például arabul, törökül és szomáliul, amelyeket elvittek az érintett negyedekbe.

A svéd nyelv ismerete mellett a legnagyobb nehézséget az oltásszkepticizmus okozza, amely a többségi társadalommal ellentétben a migránsok lakta negyedekben kimondottan erős. Az önkormányzat most a civil szervezetek segítségét kéri, hogy az információk eljuttatásán túl a bizalom növelésében is segítsenek a svéd fővárosban.

Forrás: Dagens Nyheter

Borítókép: MTI/EPA/Jonas Ektsromer

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.