Nem kívánatossá nyilvánított egy Szűz Mária-szobrot egy francia iskolaigazgató

Az iskolaigazgató szerint az intézmény területén álló szobor nem tartotta tiszteletben a szekularizmus elvét, ezért áthelyezték a kerítést, hogy a szobor többé ne az iskola területén álljon.

Magyar Nemzet
2021. 01. 14. 13:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A délkelet-franciaországi Isère városában egy általános iskolában az igazgató úgy döntött – a lefejezett Samuel Paty történelemtanár emlékére tartott megemlékezés után – hogy az iskola udvarán álló Szűz Mária-szobor, a laicitás jegyében, nem illik az iskolai intézmény területére.

Ezért az iskolát határoló kerítést áthelyeztette, mégpedig úgy, hogy ezentúl a szobor már nem az iskola területén áll –

számolt be róla a Le Parisien francia hírportál. A szobrot még az ingatlan előző tulajdonosa állította, akinek Szűz Mária látomásban jelent meg a második világháború német bombázása idején. A szobrot egy tanár már elmozdította 1995-ben is, elfordította, hogy a szobor ne a gyerekek irányába nézzen.

A Samuel Paty emlékére rendezett tüntetés során az új iskolaigazgató rájött, hogy a vallási szobor helyszíne nem tartja tiszteletben a szekularizmus elvét

– foglalta össze a történteket Mireille Stissi városi tanácsos.

Rendőrségi források egyébként kedden közölték, hogy hét, 17 és 21 éves közötti férfit állítottak elő Franciaország különböző részein, akik kapcsolatban álltak a Samuel Paty történelemtanárt októberben kegyetlen módon meggyilkoló, 18 éves csecsen férfival. Az őrizetbe vettek jelent voltak azokban a különböző internetes üzenőcsoportokban, amelyekhez az orosz állampolgárságú csecsen gyilkos, Abdoullakh Anzorov is csatlakozott.

A gyanúsítottak egy része szintén csecsen származású. Decemberben már őrizetbe vettek öt, 18–21 éves csecsen származású férfit, akik kapcsolatban álltak a gyilkossal, de a kihallgatásukat követően mindegyiküket elengedtek, nem indult ellenük eljárás.

A 47 éves Samuel Paty meggyilkolása miatt eddig 14 ember ellen indult eljárás. A történelemtanárt október 16-án gyilkolta meg a nyílt utcán, a Párizshoz közeli Conflans-Sainte-Honorine egyik középiskolájának a közelében a csecsen menekült, miután radikális iszlamista körökben elterjedt egy videofelvétel arról, hogy a tanár a szólásszabadságról szóló óráján Mohamed prófétáról készült karikatúrákat mutatott be.

A gyanúsítottak között van az iskola hat tanulója is, közülük öt ellen terrorista gyilkosságban való bűnrészesség miatt folyik eljárás, miután ők segítették a 18 éves gyilkost a tanár azonosításában. Abdoullakh Anzorov egy, orosz nyelvű hangüzenetben vállalta a tettét: azt mondta, hogy a prófétát akarta megbosszulni, amiért a tanár szerinte „sértő módon mutatta meg”. A dzsihadistát a támadást követően járőröző rendőrök a helyszínen lelőtték.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.