Nem tüntethetnek a magyarországi palesztinok

Mazen Al Ramahi, a Magyarországi Palesztinok Egyesületének elnöke értékelte lapunknak a kiújult konfliktust.

2021. 05. 13. 18:38
null
Palesztin diákok Pécsett. Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Magyarországi Palesztinok Egyesülete próbált a rendőrségen tüntetési engedélyt kérni, de a pandémiást helyzet miatt a kérést elutasították. Azt javasolták, hogy két hét múlva próbálkozzunk újra” – válaszolta lapunk megkeresésére Mazen Al Ramahi, az egyesület elnöke arra a kérdésre, hogy terveznek-e valamilyen megmozdulást a napokban kiújult izraeli–palesztin konfliktus nyomán. Információi szerint eddig egyetemeken két-három kisebb tüntetésre került sor az oktatási intézmények szabályzatával összhangban. A Neokohn.hu zsidó hírportál szerdán egyébként arról adott hírt, hogy provokációtól tartanak az izraeli diákok Debrecenben, miután a közösségi médiában egy felhívás jelent meg, amelyben arra szólítják fel a hallgatókat, hogy szolidaritásuk jeleként viseljenek vörös színt. Ugyanakkor a cikkből az is kiderült, hogy ezt a felhívást is egy egyiptomi származású diák tette közzé.

Mazen Al Ramahi tájékoztatása szerint nem adják fel: tervezik, hogy levelet írnak az Országgyűlésnek, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek a kialakult helyzet kapcsán.

Az egyesület elnökének becslései alapján Magyarországon nagyjából hétszáz palesztin él, amelyből körülbelül 250 diák, a többiek üzletemberek, mérnökök, orvosok.

Palesztin diákok gyülekeznek Pécsett
Fotó: Facebook

Szijjártó Péter tegnap reagált a fellángoló erőszakhullámra, mint mondta: – Magyarország a leghatározottabban elítéli egyes palesztin terrorszervezetek Gázából elkövetett legújabb rakétatámadásait izraeli városok ellen. Teljes szolidaritásunkat fejezzük ki Izraellel és elismerjük az önvédelemhez való jogát. A civilek elleni értelmetlen erőszaknak azonnal véget kell vetni.

– Nagyon sajnálom, amit hallottunk Szijjártó Péter úrtól, ami nem abban segít, hogy a probléma megoldásra kerüljön. Nyilatkozata abban segít, hogy Izrael folytassa, amit elkezdett, és még agresszívebben lépjen fel a palesztin emberekkel szemben. Egyáltalán nem nyilatkozott arra vonatkozóan, hogy mi a véleménye arról, hogy Izrael családokat üldöz el a lakhelyeikről, illetve, hogy katonákkal és rendőrökkel szállja meg a Sziklamecsetet – reagált a magyar külügyminiszter szavaira Mazen Al Ramahi. Az egyesület elnöke felrótta azt is, hogy korábban Magyarország egyértelműen visszautasította a Nemzetközi Büntetőbíróság döntését, mely szerint joghatósága van a palesztin területek felett.

– Nagyon remélem, hogy a magyar állam felülvizsgálja a hosszú, legalább 35 éves múltra visszatekintő magyar–palesztin kapcsolatot, mert az utóbbi három-négy évben minden nyilatkozatukkal Izraelt támogatják és védik, akár még az Európai Unió véleményével és álláspontjával szemben is

– hangsúlyozta az egyesület elnöke. – Természetesen értjük és tiszteletben tartjuk, hogy Magyarországnak joga van bármilyen országgal, amelyikkel szeretne, együttműködést és kapcsolatokat kiépíteni és ápolni, de nem szeretnénk, hogy mindez úgy valósuljon meg, hogy ennek a palesztin emberek fizessék meg az árát – folytatta.

A palesztin üzletember elmondása szerint egyébként várható volt az izraeli–palesztin konfliktus fellángolása. A feszültség forrásaként említette, hogy szerintük Izrael harminc, több mint hetven éve Észak-Jeruzsálemben élő családot telepített volna ki, csak mert nem zsidók. – Ezek után izraeli katonák és rendőrök hatoltak be a Sziklamecsetbe (a Kubbat az-Szahra mecsetbe), a palesztinok szent helyére, és elkezdtek beengedni Észak-Jeruzsálemben élő zsidó fundamentalistákat, telepeseket. Továbbá Izrael állam nem engedélyezi, hogy a palesztinok Észak-Jeruzsálemben választásokat tartsanak – sorolta.

Palesztin tüntető menekül a rendőrök könnygázgránátjai elől a jeruzsálemi Sziklamecsetnél 2021. május 10-én
Fotó: Mahmoud Illean / MTI/AP

Figyelmeztetett arra is, hogy véleménye szerint a konfliktust nem lesz egyszerű lezárni. – Lehet, hogy a most zajló események lezárulnak, de ahhoz, hogy a konfliktus véglegesen lezáruljon, végleges megoldást kell találni. Amennyiben a palesztin emberek saját országot kaphatnának, ahol békében tudnának élni, ahogy más nemzetek is, akkor a konfliktus végleg lezárható lenne – mutatott rá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.