Nem veszélyes mértékben radioaktív jódot mutattak ki az orosz határon

Elenyésző mennyiségben radioaktív jódot mutattak ki a levegőben Norvégia északi részén, az orosz határ térségében – közölte csütörtökön a norvég Sugárzási és Nukleáris Biztonsági hatóság.

Forrás: MTI2019. 08. 15. 19:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hatóság egyben leszögezte, hogy a radioaktív jód a mért mennyiségben nem jelent veszélyt sem az emberekre, sem a környezetre.

A Sugárzási és Nukleáris Biztonsági hatóság mindemellett megjegyezte, hogy nem tudja kétséget kizáróan megállapítani, hogy a mostani észlelés összefüggésben áll-e az oroszországi Arhangelszk megyében augusztus 8-án fegyverkísérlet közben bekövetkezett balesettel.

„Elenyésző mennyiségű radioaktív jódot fedeztek fel a levegőben a Norvégia északi részén lévő svanhovdi légtisztító állomáson. A mért szint nagyon alacsony, s nem jelent veszélyt az emberekre, sem a környezetre” – hangsúlyozta a hatóság. A méréseket augusztus 9. és 12. között végezték el, s az eredmények összhangban vannak korábbi mérésekkel. Hasonló radioaktivitási szinteket évente 6-8 alkalommal regisztrálnak Norvégiában.

Az orosz hidrometeorológiai szolgálat (Roszgidromet) kedden a honlapján közölte, hogy négy-tizenhatszorosára nőtt a gammasugárzás az Arhangelszk megyében augusztus 8-án fegyverkísérlet közben bekövetkezett baleset idején.

Az incidens napján Valentyin Magomedov, a szeverodvinszki önkormányzat polgári védelmének vezetője kijelentette, hogy a városban a háttérsugárzás szintje fél órán át a megengedett háromszorosa volt, és elérte az óránkénti 2 mikrosievertet. A maximálisan megengedett szint az óránkénti 0,6 mikrosievert.

Leonyid Bolsov akadémikus, az atomenergia biztonságos fejlesztésével foglalkozó intézet vezetője a TASZSZ-nak nyilatkozva azt mondta, hogy Arhangelszk megye lakosságának egészségét semmi sem fenyegeti a katonai kísérleti terepen bekövetkezett baleset után. A Roszatom vasárnapra virradóra azt közölte, hogy egy tengeri platformon végzett rakétakísérlet során öt munkatársa meghalt, három pedig megsérült.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.