Németország beengedi a Huaweit

A berlini kormány a washingtoni nyomás ellenére sem akarja eltiltani a Huawei kínai mobiltávközlési céget attól, hogy részt vegyen a németországi 5G-hálózatok kiépítésében. Közben Kína a támogatásáról biztosította a társaságot az Amerikával szembeni jogi harcában.

Mártonffy Attila
2019. 03. 09. 11:30
Woman stands at the booth of Huawei featuring 5G technology at the PT Expo in Beijing
Az 5G-hálózatok kiépítéséből Berlin nem zár ki egy céget sem Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Berlin – előzetes feltételezések alapján – egyetlen távközlési céget sem tilt el attól, hogy pályázhasson az ötödik generációs mobiltávközlési hálózatok hamarosan kezdődő németországi kiépítésében való részvételre – jelentette ki Peter Altmaier német gazdasági miniszter a ZDF köztelevízió egyik vitaműsorában.

A politikus a kínai Huawei Technologies és ZTE mobilvállalatokra célzott, amelyek állami tendereken való részvételét az Egyesült Államok erősen rosszallja amiatt, hogy szerinte a cégek szoros kormányzati kapcsolatokkal rendelkeznek, s – állítja – eszközeik révén állami parancsra kémkednek külföldön. – Nem akarunk kizárni egyetlen céget sem, viszont szigorítani fogjuk az eszközök és hálózatok mindenkire vonatkozó biztonsági követelményeit a csütörtökön elfogadott irányelvek szerint – idézte a Deutsche Welle weboldala a gazdasági minisztert.

A német szövetségi hálózati ügynökség, valamint a gazdasági és a belügyminisztérium döntése értelmében a hálózatok kritikus összetevőit kizárólag a szövetségi információbiztonsági hivatal (BSI) által hitelesített, megbízható szállítóktól lehet beszerezni. A hálózati ügynökség közlése szerint az irányelvek megkövetelik a nemzetbiztonsági szabályoknak, a kommunikáció bizalmasságának és az adatvédelmi szabályoknak való szigorú megfelelést.

Az 5G-hálózatok kiépítéséből Berlin nem zár ki egy céget sem
Fotó: Reuters

A BSI folyamatosan ellenőrizni fogja az adatforgalmat és a beszállítói láncot a potenciális anomáliák kiszűrése érdekében. Kerülni kell továbbá, hogy a hálózat összes komponense ugyanattól a szállítótól származzon – állítják a németek.

Közben a kínai kormány a támogatásáról biztosította a Huaweit az Egyesült Államok szövetségi kormánya ellen indított perben. Ezt a CNBC üzleti csatorna szerint Vang Ji (Wang Yi) külügyminiszter közölte tegnap újságírókkal az Országos Népi Gyűlés (a parlament) idei éves ülésszakának alkalmából.

A világ legnagyobb mobiltávközlési vállalata csütörtökön jelentette be, hogy pert indít az amerikai kormány ellen, mert – mint állítja – eszközei használatának betiltásával alkotmányellenesen korlátozza üzleti tevékenységét. Mégpedig úgy, hogy a versenysemlegesség megsértésével egyes vállalatokat kizár a versenyből.

Vang Ji az MTI szerint leszögezte: „A kínai vállalatok nem lesznek bárányok, és nem fognak hallgatni.” Hangsúlyozta, hogy szándékos politikai nyomásgyakorlásnak tekintik az utóbbi időkben egyes személyek és vállalatok ellen életbe léptetett intézkedéseket, és a kínai kormány minden tőle telhetőt meg fog tenni az érintettek érdekeinek védelmében. Ezzel Meng Van-csoura (Meng Wanzhou), a Huawei Kanadában letartóztatott, jelenleg házi őrizetben lévő pénzügyi igazgatójára célzott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.