Nyolcvanezer új svéd állampolgár, tovább lazuló bevándorláspolitika

Idén tovább emelkedik a menekültstátuszért folyamodók száma, a svéd kormány pedig további migrációs lazításra készül.

2021. 02. 09. 21:14
null
Egy rendőr tájékoztatja a stockholmi pályaudvarra érkező illegális bevándorlókat 2015. szeptember 12-én. Ezen a napon mintegy 250 migráns érkezett vonattal a svéd fővárosba. Fotó: MTI/EPA/Jonas Ektsromer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soha nem látott szinten az újonnan odaítélt svéd állampolgárságok száma. Az elmúlt évben, 2020-ban, több mint 80.000 új állampolgárt avattak, írja a Nya Tider hetilap. Idén tovább növekedik a menekültstátuszért folyamodók száma, a kormány pedig további migrációs lazításra készül.

Nem nehéz kitalálni, hogy az új állampolgárok leggyakrabban a Közel-Kelet és Afrika országaiból érkeztek a skandináv országba.

Az „új svédek” évenkénti száma tovább fog emelkedni az elkövetkező esztendőkben, hiszen a 2015-2016-os bevándorlási csúcs hatásai e tekintetben még nem érezhetőek. Az állampolgárság csak akkor igényelhető, ha a bevándorló minimum öt éve svédországi lakos (uniós állampolgár esetén munkával és ezáltal személyi számmal rendelkezik ennyi ideje, harmadik országból érkezőnél pedig a tartózkodási engedély megszerzésével kezdődik az időszámítás).

Az igénylés után pedig évekig is eltarthat az ügykezelés, amíg az állampolgárságért folyamodó megkapja a státuszt. A Bevándorlási Hivatal (Migrationsverket) honlapja szerint ez akár 30 hónapot is igénybe vehet,

de a menedékkérelmet benyújtott migránsok elsőbbséget élveznek, így nekik lényegesen rövidebb a folyamat, de összességében mindenképpen öt évnél hosszabb időt vesz igénybe.

Egy rendőr tájékoztatja a stockholmi pályaudvarra érkező illegális bevándorlókat 2015. szeptember 12-én. Ezen a napon mintegy 250 migráns érkezett vonattal a svéd fővárosba.
Fotó: MTI/EPA/Jonas Ektsromer

A svédországi bevándorlás továbbra is gyors ütemben zajlik, mindamellett, hogy az országban az új migránsok száma nem növekszik már olyan ütemben, mint öt évvel korábban. 2020-ban csaknem 89 000 tartózkodási engedélyt adtak ki, ami 2019 óta 25 százalékos csökkenést jelent, de szó sincs még korlátozó politikáról. A koronavírus járvány csillapodásával a Bevándorlási Hivatal 37 százalékkal több friss menedékkérőt prognosztizál 2021-re.

A kisebbik kormánypárt, a jelenleg 4,1%-os támogatottságot élvező Környezetpárt (Miljöpariet), évek óta sakkban tarja a nagyobbik kormánypártot. Bár természetesen a szociáldemokraták (Socialdemokraterna) is bevándorláspártiak, és elemi érdekük, hogy folytatódjon a bevándorlás, de politikai nyomásra némi szigorításra, időről időre hajlandóak lennének. Amint ez terítékre kerül, a törpepárt azonnal a koalícióból való kilépéssel fenyeget, ami ha megtörténne, a már eleve kisebbségben kormányzó kabinet végét jelentené.

Így jelenleg a svéd kormány egy új, még nagyvonalúbb bevándorlási törvényen dolgozik.

Legutóbb kedden számolt be a közszolgálati televízió (SVT) arról, hogy a bevándorlási törvényjavaslaton módosítást tervez a kormányzat, amihez a zöldek siettek hozzátenni, hogy semmilyen érdemi változtatás nem lesz benne, csak néhány kérdést tesznek világosabbá.

Valójában a szociáldemokratáknak sem áll érdekükben sem a bevándorlás, sem az állampolgársághoz jutás feltételeinek korlátozása.

A Göteborgi Egyetem által nemrégiben publikált felmérés szerint három muszlim közül kettő a szociáldemokratákra szavazott 2006 és 2018 között, ami duplája annak, amennyien az összes választópolgár közül a kormánypártot választották.

A népszerűségét évek óta folyamatosan vesztő szociáldemokratáknak tehát elemi érdekük, hogy fenntartsák a megengedő migrációs politikát, ezzel folyamatosan újratermelve választói bázisukat.

Rövidtávú politikai érdekeikkel pedig – a svédek jelentős része szerint – az ország hosszútávú jövőjét ássák alá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.