Obama stábja kísértett a pekingi csúcstalálkozón

Szokatlanul kemény hangnemben támadja a washingtoni külügyminisztérium Kína stratégiáját. A múlt héten videót tettek közzé, amely azonban egy, a Barack Obama elnök egykori stábja által irányított kutatóintézethez köt­hető. Közben Pekingben véget ért az Egy övezet, egy út csúcstalálkozója, amelyen 64 milliárd dollár értékben írtak alá szerződéseket nemzetközi vezetők.

Buzna Viktor
2019. 04. 29. 7:20
FROM THE FILES - XI ANOINTED CORE LEADER
A demokrata exelnök Kína-politikája még mindig befolyással bír Washingtonban Fotó: Kevin Lamarque Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hidegháborús hangulatot idéző videó­val vágott vissza Kínának az Egyesült Államok. A múlt hét végén közzétett összeállítással Washington a Pekingben tartott Egy övezet, egy út (BRI) csúcstalálkozóra reagált, a Kína által 2013-ban elindított stratégia második nemzetközi fóruma szombaton ért véget. Az eseményen 37 állam- és kormányfő, közöttük Orbán Viktor miniszterelnök is jelen volt, a nyugati világ nagy része azonban távol maradt a csúcstalálkozótól. Washington a 2017-es, első csúcsra még küldött delegációt, idén azonban előzetesen jelezte, távol maradnak az eseménytől.

A hideg távolságtartásnál direktebb üzenettel is készült az Egyesült Államok. Budapesti nagykövetségük Facebook-oldalára is kikerült az amerikai külügyminisztérium videója, ami a ­BRI-t Peking rafinált csapdájaként állítja be. Mint elhangzik, Kína már kiterjesztette befolyását ázsiai, afrikai és dél-amerikai országokra, most Európa a cél.

– Peking kiterjeszti gazdasági és politikai befolyását a vele együttműködő országokra – állítja a videó, s hozzáteszi: aki Kínával szövetkezik, arra adósságcsapda, az átláthatóság hiánya és korrupció vár. Ezzel szemben – állítja a propagandaanyaga – az Egyesült Államok olyan beruházásokat kínál, ami nem taszítja a partnereket adósságcsapdába.

A videó a Center for a New American Security (CNAS) nevű kutatóintézet elemzésére hivatkozik, amit független think tankként mutatnak be. Az intézet objektivitása azonban megkérdőjelezhető, annak stábja ugyanis – ahogyan arról a The Wall Street Journal korábbi cikkében is beszámolt – nagyrészt a Kínával szembeni keményebb fellépést elindító demokrata exelnök, Barack Obama tisztségviselőiből áll. Finanszírozóik között is a Kína térhódításában ellenérdekelt szereplők jelennek meg: számos amerikai nagyvállalat mellett Soros György Nyílt Társadalom Intézete és a Tajvan diplomáciai szolgálatát részben ellátó Tajpej Képviseleti Iroda jelenik meg. A CNAS igazgatója pedig az a Victoria Nuland, aki az Obama-érában az európai és ­eurázsiai ügyekért felelős külügyi államtitkár-helyettes volt és többször támadta a magyar kormányt – részben éppen a fejlődő kínai kapcsolatai miatt.

A demokrata exelnök Kína-politikája még mindig befolyással bír Washingtonban
Fotó: Reuters

A külügyminisztérium által feltöltött videó alátámasztja azokat a szakvéleményeket, amelyek szerint a washingtoni bürokráciában továbbra is erős a demokraták jelenléte. Rada Péter korábbi washingtoni diplomata, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem dékánhelyettese szerint is megfigyelhető a jelenség, aminek mindenekelőtt gyakorlati okai vannak. – Több ezer fős külügyi stábról beszélünk, ezt nem lehet teljes egészében kicserélni – mondta Rada Péter. A szakértő szerint ezért az új elnöknek mindig meg kellett küzdenie az elődjéhez lojális bürokráciával.

Peking tagadja, hogy geopolitikai szándékai lennének a BRI-vel, szerintük beruházásokkal a nemzetközi kereskedelem fellendítéséhez járulnának hozzá. Washington ezt nem fogadja el, a tavaly közölt nemzetbiztonsági stratégiá­ban elsők között említik Kína térnyerését. Washington aggályai nem alaptalanok, Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök szombaton elmondta, több mint 64 milliárd dollár értékben írtak alá megállapodásokat a csúcson. A kínai vezetés számíthatott a nyugati támadásra, nyitóbeszédében Hszi a Nyugatnak üzent: nagyobb átláthatóságot és a környezetvédelem szem előtt tartását ígérte. Orbán Viktor szerint a kínai projekt lehetőség és nem fenyegetés.

A kormányfő úgy fogalmazott, hogy a demokráciaexportra alapozott külpolitika nem működik, az egyoldalú, nyugati világfelfogás helyett a különböző népeknek és kultúráknak meg kell tanulniuk együttműködni egymással.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.