Olaszország és Szlovénia megszigorítja a határellenőrzéseket

Olaszország és Szlovénia az illegális bevándorlás megfékezése érdekében megszigorítja a határellenőrzéseket a közös határszakaszon – jelentette be kedden az olasz belügyminisztérium.

Forrás: MTI2019. 06. 11. 18:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tájékoztatás szerint vegyes olasz-szlovén járőröket vetnek be. A tárca közölte azt is, hogy közös programot terveznek kidolgozni Szlovéniával az illegális migránsok hazájukba történő visszaszállítására.

Januártól június 10-ig 2144 migráns érkezett tengeri úton Olaszországba, ami 85 százalékos csökkenés a tavalyi év azonos időszakához képest, amikor 14 339 migránst regisztráltak. A belügyi tárca beszámolt arról is, hogy az Olaszországba 2019-ben érkezett menedékkérők 31 százaléka, 670 ember Líbiából kelt útra. Törökország felől 550-en, Tunézia felől 543-an, Algéria felől pedig 220-an indultak.

A minisztérium szerint a vizsgált időtartamban a tavalyihoz képest 12 százalékkal csökkent azoknak a migránsoknak a száma, akik lélekvesztőikkel közvetlenül érték el a dél-olasz partokat. Az idén a számuk eddig 815 volt, míg tavaly 930.

2019-ben ráadásul 27 feltételezett embercsempészt – főleg ukrán és orosz állampolgárokat – vettek őrizetbe.

Az olasz tárca közölte továbbá azt is, hogy folytatni kívánja az illegális migráció feltartóztatását szolgáló együttműködést a líbiai parti őrséggel. A minisztérium egyben bejelentette: Olaszország az együttműködés keretében a közeljövőben további tíz hajót készül átadni az észak-afrikai államnak.

2018 júniusától hivatalosan az európai uniós támogatást élvező líbiai parti őrség felelős az észak-afrikai állam partjai előtti térségben az Európába induló menedékkérők kimentéséért.

Az olasz kormány emellett szigorú bevándorlási politikát folytat, ismételten lezáratta kikötőit a civilszervezetek mentőhajói előtt, és bejelentette, nem fogad be több menedékkérőt az országba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.