Keresés
Magyar Nemzet
2020. szeptember 29., kedd, Mihály napja
HÍR TV – SAJTÓKLUBAz időközi választások tanulsága 2022-re
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/kulfold/olvasott-szivarvany-szinu-zaszlok-korul-tombol-a-kulturharc-varsoban-8482542/

Szivárvány színű zászlók körül tombol a kultúrharc Varsóban

A lengyel rendőrség rövid időre őrizetbe vett három melegjogi aktivistát, akiket történelmi emlékművek meggyalázásával és vallási közösségek méltóságának durva megsértésével vádolnak.

A lengyel büntető törvénykönyv 196. paragrafusa értelmében ugyanis bárki, aki megsérti mások vallási érzelmeit, valamint nyilvánosan meggyaláz vallási tisztelettel övezett tárgyakat, pénzbírsággal vagy két évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható.

 

Egy héttel korábban ugyanis Varsóban ismeretlen tettesek az LMBT (leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek) mozgalommal azonosítható szivárványos zászlókat és anarchista jelképeket ábrázoló rózsaszín szájmaszkokat erősítettek fel ismert köztéri szobrokra, mint például a belvárosi Szent Kereszt-templom lépcsőjén álló Krisztus-szoborra, a Lengyel Tudományos Akadémia székhelye előtt álló Kopernikusz szobrára, a nemzeti hős Józef Piłsudski emlékművére és a Varsó jelképének számító hableány-szoborra. Az erről készült fényképeket ráadásul azon frissiben néhány, radikális baloldali tartalmakat közvetítő közösségi honlapon közölték is. A képekkel együtt közzétett manifesztum „a különbözőség tüntetéséről”, a homofóbia elleni harcról szól.

A rendőrség – amelynek szóvivője szerint nem zárhatók ki további őrizetbe vételek sem – egy másik ügyet is vizsgál: egy erkélyen, szivárványos zászló mellett álló férfi obszcén mozdulatokkal gúnyolódott, miközben az utcán második világháborús emlékmenet vonult. Lengyel és nyugati médiajelentések szerint az idegek feszüléséhez az is hozzájárult, hogy az Európai Unió jelképes büntetést rótt ki hat, Brüsszel által homofóbnak ítélt lengyel városra, mivel azok korábban LMBT-mentes településnek nyilvánították magukat. Az Európai Bizottság visszautasította ezeknek a településeknek a testvérváros programbeli finanszírozását.

– A rendőrség úgy viselkedik, mint a kommunista korszakban szokott – dohogott az ellenzéki jobbközép-liberális Polgári Platform egyik parlamenti képviselője az őrizetbe vételek után.

 

– A szivárványos zászló nem sért senkit. Egyetlen demokratikus állam sem engedhet meg ilyen incidenst – kontrázott a szintén ellenzéki Rafał Trzaskowski varsói főpolgármester. A kormányzó nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság párt ugyanakkor az ellene elkövetett inzultusról beszélt.

– Ha nem cselekszünk, összeomlik minden határ. Az otromba viselkedés lesz a normális a nyilvános összejöveteleken. Az, hogy valaki obszcén módon viselkedik az erkélyen, Brüsszelben bizonyára modernnek, európainak, szabadnak és normálisnak hat, de számunkra ez patológiás eset – hangoztatták a konzervatív tömörülés parlamenti képviselői.

 

– Az LMBT-ideológia ugyanarról a tőről fakad, mint Hitler nemzeti szocializmusa – tették hozzá a lengyel kormánypárt politikusai.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Gyurcsányék

Csődöt mondott Mohácson a szivárványkoalíció
A Duna-parti városban elbuktak, Karcagon el sem indultak a balliberálisok a polgármester-választáson.

Gánton is

A Fidesz Mohácsa
Vasárnap Gánton is a kormánypárti jelölt győzött, pedig ott is volt ám minden „orbánbányázás”.

Kiemelt

Súlyos sérülése, két év után visszatér Európa-bajnoknőnk
A tornasportban most mindenki Szombathelyre figyel, a héti végi HunChallenge világkupára.

Poszt-trauma

Fluor Tomi és a nácik
A G…cigránát szerzője elmondja véleményét a mesékről.

Poszt-trauma

Már megint minket oktatnának
Jourová asszony vagy szándékosan hazudik, vagy fogalma sincs a magyar sajtó viszonyokról.

Poszt-trauma

Bakot lőtt az ellenzék: Orbánnak megint igaza lett
Ismét ők húzták a rövidebbet.

Poszt-trauma

Igazságot Magyarországnak!
Az igazságtalanság felszámolását Karácsony pártjánál kellene kezdeni.

Aktuális

Egy ásványi anyag segíthet legyőzni a koronavírust
Barcelonai orvosok szerint segít legyőzni a koronavírust és összefügg a gyulladások súlyosságával.

Fricz Tamás blogja

Az erkölcsi hazaárulás harmadik Momentuma
A nemzeti érdek létezik, de ezt nem értik vagy nem akarják érteni a Momentum fiataljai. Ez tragikus.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!