Önrendelkezési népszavazást akar Katalónia új elnöke

A függetlenségi pártok szereztek többséget a februári választások után, így ők alakíthattak kormányt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 21. 20:45
Catalonia's Regional Election
Electoral campaign event of Esquerra Republicana de Catalunya (ERC - Catalonia's Republican Left), Catalan pro-independence center-left party, with the participation of its top leader, Oriol Junqueras, imprisoned by the 2019 referendum, and the candidate in the regional elections, Pere Aragonés, in Badalona, near Barcelona, on January 29, 2021. (Photo by Albert Llop/NurPhoto) Fotó: Albert Llop
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A katalán parlament a tartomány elnökévé választotta Pere Aragonés függetlenségi politikust mai ülésén Barcelonában. A Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) jelöltje a tartományi törvényhozás szeparatista pártjainak 74 támogató szavazatával, 64 ellenszavazat mellett lett Katalónia 132. elnöke.

A tegnap kezdődött elnökválasztási vitában céljait ismertetve hangsúlyozta az autonóm régió függetlenségének „beteljesítését”. Ennek érdekében

önrendelkezési népszavazás megrendezését szorgalmazza az állammal egyeztetett módon, követendő példaként említve a 2014-es skót népszavazást.

A 38 éves Pere Aragonés az eddigi legfiatalabb katalán elnök.

Idén február 14-én tartományi választásokat tartottak, amelyet a Katalán Szocialista Párt nyert meg, de a függetlenségi pártok többséget szereztek az új törvényhozásban, így ők kapták meg a kormányalakítás lehetőségét.

Az egyeztetéseket komoly viták és nézeteltérések jellemezték az elmúlt három hónapban, olyannyira, hogy Pere Aragonés elnökségét márciusban nem támogatta az Együtt Katalóniáért függetlenségi párt a parlamenti szavazáson. A két párt közötti vita egyik lényeges eleme volt, hogy az Együtt Katalóniáért szerepet szánt volna a kormányzati munkában Carles Puigdemont volt elnöknek, aki 2017 októberében, az alkotmányellenes függetlenségi népszavazás után Brüsszelbe menekült a spanyol igazságszolgáltatás elől. Az ERC viszont azt hangsúlyozta, hogy „belgiumi gyámkodás nélkül” szeretne kormányozni.

A pártok hétfőn, az elnökválasztási határidő lejárta előtt tíz nappal állapodtak meg a koalíciós kormány létrehozásától és a tárcák elosztásáról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.