Orbán Viktor az EU-csúcsról: Megvédtük nemzeti büszkeségünket

Komoly pénzösszeget sikerült kiharcolni Magyarország számára – jelentette be a magyar miniszterelnök a kedd reggeli sajtóértekezleten, amelyet Mateusz Morawieczki lengyel kormányfővel tartottak közösen. A kedd reggeli órákban sikerült megállapodásra jutni az EU brüsszeli csúcsértekezletén: az állam- és kormányfők a találkozó ötödik napján, majdnem uniós rekordot beállítva ütötték nyélbe a több mint ezermilliárd eurós 2021–27 közötti büdzséről, valamint a 750 milliárd eurós helyreállítási alapról szóló alkut. Orbán Viktor leszögezte: a lengyelek és mi is megvédtük nemzeti büszkeségünket.

2020. 07. 21. 7:35
ORBÁN Viktor; MORAWIECKI, Mateusz
Brüsszel, 2020. július 21. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar (b) és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón 2020. július 21-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindketten megerősítették, az uniós csomagban nincs kapcsolat a kifizetések és a jogállamiság között, a politikai és gazdasági kérdések elválnak egymástól. Orbán Viktor szerint noha más államok kísérletet tettek egy új jogállamisági rezsim bevezetésére, azt sikerült visszaverni.

A magyar miniszterelnök arról is beszélt: bár jól jönnek az uniós pénzek, Magyarország továbbra is a munkaalapú társadalomban hisz, az ország számára ez a siker kulcsa.

Köszönetet mondott Orbán Viktornak a lengyel kormányfő
Fotó: MTI

– Azt kívánom minden magyarnak, soha ne legyen kevésbé sikeres reggelje, mint a mai – fogalmazott Brüsszelben a miniszterelnök, kérdésre azt a sajtóértesülést is megerősítve, hogy Magyarország hárommilliárd euróval többet kap a csomagból az eredeti terveknél. Orbán Viktor lengyel kollégájának is gratulált, amiért a politikus vagyonokat szerzett Lengyelországnak a találkozón.

Orbán Viktor a Facebookon is értesítette követőit az örömhírről.

https://www.facebook.com/orbanviktor/photos/a.10151703698051093/10158441596386093/?type=1&theater

– Magyarországnak és Lengyelországnak nemcsak komoly pénzösszegeket sikerült szereznie, hanem megvédte nemzeti büszkeségét az európai uniós csúcson – húzta alá a magyar kormányfő. A jogállamisági vitáról szólva Morawieczki pedig sokadszorra utasította el, hogy Varsót az uniós alapértékek megsértésével vádolják.

A lengyel kormányfő korábban a Twitteren is megköszönte az együttműködést Orbán Viktornak.

Merkel: Nem lehet kipécézni egy-két tagállamot!

A visegrádi négyek vezetőivel egy időben Angela Merkel német kancellár is beszélt a jogállamisági kérdésről. Mint azt bejelentette, a magyar miniszterelnök kérte tőle, hogy a hetes cikkely szerinti eljárás végre vezessen eredményre. – Ebben a német EU-elnökség segíteni fog – húzta alá Merkel, kijelentve: ő maga határozottan elutasítja, hogy egy-két tagállamot pécézzenek ki a jogállamisági vitában.

Az elfogadott és időközben nyilvánosságra hozott dokumentumban egyetlenegyszer szerepel a jogállamiság kifejezés, mégpedig olyan kontextusban: „ az Európai Tanács hangsúlyozza a jogállamiság jelentőségét”. Mint azt írják, a büdzsé és a mentőalap védelme érdekében az Európai Bizottság fogalmaz majd meg ajánlásokat, amelyekről az uniós tanács minősített többséggel dönt. Orbán Viktor korábban sérelmezte a jogállamisági javaslat pongyola megfogalmazását – látszólag ezek az elemek is kikerültek időközben a szövegből.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel tanácsi elnök ma reggel határozottan elutasították a felvetést, miszerint felvizezett lenne a jogállamisági klauzula. Mindketten történelminek nevezték a csomagot, amely elmondásuk szerint képes kivezetni az EU-t a járvány miatti válságból. A 750 milliárdos mentőalapnak végül – a takarékos négyek munkájának eredményeként – 390 milliárdos része lett a vissza nem térítendő támogatás.

Panaszkodnak a zöldek és a liberálisok

A 750 milliárdos mentőalapnak végül – a „takarékos négyek” ( Hollandia, Ausztria, Svédország, Dánia) munkájának eredményeként – 390 milliárdos része lett a vissza nem térítendő támogatás. Szintén kedvezhet az országcsoportnak, hogy a költségvetésből járó visszafizetéseik összege is jelentősen emelkedett – nem hiába nevezte Sebastian Kurz kancellár Ausztria számára kifejezetten jónak az alkut. Ezzel összefüggésben Ursula von der Leyen sajnálatosnak nevezte, hogy a csomagból az egészségügyre vagy az Európai horizont programra a tervezettnél kevesebb pénz jut, de leszögezte azt is: az európai újjáépülés a zöld és digitális szempontok mentén fog megvalósulni.

Kérdés ugyanakkor, hogy az Európai Parlament mit szól majd az egyes zsebek megcsonkításához: eddig főként zöld és liberális berkekből bírálták a kijelölt összegeket.

A momentumos Donáth Anna már tegnap éjjeli Twitter-bejegyzésében kevesellte a civileknek a csomagból juttatandó, az alapértékek megerősítését célzó pénzeket. A Zöldek EP-frakciójának vezetője nemrég az alku jogállamiságra vonatkozó részét kritizálta, mondván: az nem több üres szavaknál.

Az EP-nek mindenesetre kulcsfontosságú szerep jut a jövőben: a testületnek is rá kell bólintania a vezetők akaratára. Kedd reggel Angela Merkel és Ursula von der Leyen is nyomatékosította: készek együttműködni a képviselőkkel a végső siker érdekében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.