Őrizetbe vették a párizsi merénylő családtagjait is

Kilenc főre növekedett azoknak a száma, akiket a brutális kivégzés miatt vettek őrizetbe.

2020. 10. 17. 11:58
null
Conflans-Saint-Honorine, 2020. október 16. A helyszínt biztosítják rendõrök egy középiskola elõtt 2020. október 16-án, miután lefejeztek egy történelemtanárt Párizs északnyugati elõvárosa, Conflans-Saint-Honorine egyik utcáján. A tettest a rendõrök agyonlõtték. A rendvédelmi szervek egyik forrása úgy tudja, hogy a tanár Mohamed-karikatúrákat mutatott az iskolai tanórán. A helyi sajtó szerint ezért késõbb fenyegetéseket is kapott. MTI/AP/Michel Euler Fotó: Michel Euler
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap óta már kilencen vannak őrizetben a párizsi történelemtanár brutális kivégzése miatt.

Sajtóhírek szerint pénteken négy főt tartóztattak le, ma pedig további öt személyt vett őrizetbe a francia rendőrség – köztük a 18 éves csecsen merénylő nagyszüleit, szüleit és testvérét. A török TRT World hírcsatorna értesülései arról számolnak be, hogy a kihallgatásra várók között olyan szülők is vannak, akiknek gyermeke abba az iskolába jár, ahol a történelemtanár is dolgozott. A tanár a közelmúltban a szólásszabadságról tartott egyik óráján megmutatta a tanulóknak a Charlie Hebdo szatirikus hetilapban közölt Mohamed-karikatúrákat, ami vitát váltott ki a szülők egy részének körében, majd a tanár később fenyegetéseket is kapott. A TRT jelentése szerint a kihallgatáson több szülő megerősítette, hogy nem értettek egyet az oktató által megmutatott Mohamed-karikatúrákkal és ezt korábban az iskola vezetésének is jelezték.

Francia jelentések szerint az utóbbi hónapokban a rendőrség több esetben tapasztalt erőszakot a csecsen közösség körében is, különösen a helyi bűnözői tevékenységhez kapcsolódóakat.

– A köztársaságot szúrta szíven egyik védelmezőjén keresztül az iszlamista terrorizmus – írta a gyilkosságról Jean Castex kormányfő közösségi oldalán.

A politikus határozott, kemény fellépésről tett ígéretet a gyilkosság kapcsán. A támadás helyszínére tegnap este Emmanuel Macron francia elnök is elutazott, aki mélységesen elítélte az eseményeket: az államfő szerint a történelemtanár egy iszlamista terrorista merénylet áldozata lett. Az elnök nyilatkozatában utalt arra, hogy a teljes francia nemzetnek össze kell fognia, ki kell állni a tanárok mellett és támogatni, védelmezni kell az oktatásban dolgozókat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.