Összecsaphatnak egymással az uniós intézmények

Egyetértés mutatkozik az Európai Parlament frakciói között abban, hogy a választások magas részvétele maga után kell vonja, hogy a csúcsjelöltek közül kerüljön ki az Európai Bizottság következő elnöke.

Judi Tamara
2019. 05. 28. 13:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetértés mutatkozik az Európai Parlament frakciói között abban, hogy a választások magas részvétele maga után kell vonja, hogy a csúcsjelöltek közül kerüljön ki az Európai Bizottság következő elnöke. Antonio Tajani, az EP elnöke nemrég arról tájékoztatott: a mechanizmusnak kiindulópontot kell jelentenie kedd este, az immár az Európai Tanács kereteiben zajló vitában. A politikus a parlamenti elnökök értekezlete ülését követően beszélt a sajtónak. Mint mondta, a frakciók többsége kitart a csúcsjelölti rendszer mellett.

Ismert, kedd este a tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanács megtárgyalja a választások kimenetelét, illetve azt, hogy ki lehet az Európai Bizottság következő elnöke. Az uniós szerződések értelmében az elnök jelölésénél figyelembe kell venni a választások eredményét. Míg a parlament szerint a demokratikus követelményeknek a csúcsjelölti-rendszer tesz eleget, már számos tagállami vezető jelezte, hogy nem kér az uniós „spitzenkandidat”-okból. Legutóbb António Costa portugál baloldali miniszterelnök utasította el annak a lehetőségét, hogy Manfred Weber – a választásokon első helyet szerző – Európai Néppárt jelöltje váltsa majd Jean-Claude Junckert.

Sorakoznak fel Weberrel szemben

Az Európai Tanács szinte teljes mértékben ellenzi Manfred Weber bizottsági elnöki ambícióit, derült ki António Costa portugál baloldali miniszterelnök szavaiból. Bár a néppárti csúcsjelölt még az elmúlt órákban is arról beszélt, hogy a néppárt demokratikus módon választotta őt csúcsjelöltté tavaly novemberben Helsinkiben, Weber ellenzőinek a száma egyre nő a tagállami vezetők között.

Eddig Emmanuel Macron francia elnök és Orbán Viktor miniszterelnök utasították el hivatalosan Weber jelöltségét, de már Mark Rutte holland, illetve Charles Michel belga kormányfőt is az ellenzők között tartják számon. Ide tartozhat Pedro Sanchez spanyol baloldali miniszterelnök is, aki hétfőn este épp a francia elnökkel bonyolított munkavacsorát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.