Pakisztánban nem tartották be a gyülekezési korlátozásokat

A dél-pakisztáni Karacsiban muszlimok ezrei hagyták figyelmen kívül a koronavírus-járvány miatt elrendelt gyülekezési korlátozásokat pénteken, és vettek részt a síita iszlám egyik ünnepi menetén, amelyen a negyedik kalifa, Ali halálának évfordulójáról emlékeznek meg – közölte Ahmed Gul rendőrségi szóvivő.

Forrás: MTI2020. 05. 15. 22:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 20 milliós Karacsi, amely Pakisztán legnépesebb városa, a koronavírus-járvány egyik helyi gócpontja.

További ünnepi meneteket szerveznek más pakisztáni nagyvárosokban is, köztük a tízmilliós Lahorban, ahol egészségügyi szakértők szerint szintén riasztóan magas a fertőzöttek száma.

Világszerte síita muszlimok tízezrei emlékeznek meg minden évben gyászmenetekkel az iszlám negyedik kalifájának, Ali ibn Abi-Tálibnak a mártírhaláláról.

Az iszlámábádi kormány óva intett a vallási tömegrendezvények megtartásától az idén, miközben a koronavírus-fertőzöttek száma a 212 milliós országban már meghaladta 37 ezret, a halottak száma pedig a 800-at. A járvány tetőpontja szakértők szerint még hetekkel odébb lehet.

A közösségi vezetők azonban fittyet hánytak a hatósági figyelmeztetésekre.

„Minden szükséges óvintézkedést, mint a szájmaszkok viselése, megtettük” – mondta Naszír Sirázi, a karacsi megmozdulás egyik szervezője.

A kormányt heves bírálatok érték, amiért engedélyezte a mecsetek nyitva tartását, és nem mondott le februárban egy vallási rendezvényt, amelyen egyes értesülések szerint legalább négyezren fertőződtek meg a vírussal.

Pakisztán a múlt héten kezdte feloldani a szigorításokat. Az ország polgári légi közlekedési hatósága bejelentette, hogy a belföldi repülőjáratok szombaton indulnak újra, míg a nemzetközi légijáratokra vonatkozó tilalmat egyelőre május 30-ig meghosszabbították.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.