Panaszkodnak a vendégmunkásokra

A meglehetősen szigorú korlátozások ellenére Ukrajnában egyre nagyobb méreteket ölt a koronavírus terjedése. A járványgörbe nem túl szívderítő alakulásában közrejátszhat annak a több százezer ukránnak a hazatérése, akik eddig Nyugat-Európában dolgoztak vendégmunkásként.

2020. 04. 10. 16:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A negyvenmilliós országban tegnapra megdőlt a koronavírus-fertőzés napi esetszáma. Egyetlen nap leforgása alatt 311 új beteget azonosítottak be, így számuk meghaladta a 2200-at. Eddig 69 ember halálát írják a betegség számlájára. Bukovina régióban a legsúlyosabb a helyzet, ez összefüggésben lehet azzal, hogy oda több tízezren tértek haza Olaszországból, a bukovinaiak közkedvelt munkaállomásáról. A második legfertőzöttebb helyszín a főváros, Kijev. Kárpátalján sokáig egyetlen betegről sem tudtak, de aztán változott a helyzet. Tegnap reggelre 56 fertőzött és három halott szerepelt a nyilvántartásban. A megyei járványügyi bizottság tegnap teljes kijárási tilalmat rendelt el Kárpátalján. Húsvéti hétvégén senki sem hagyhatja el az otthonát. A megyevezető reméli, a kárpátaljaiak megértéssel fogadják az elrendelt szigorítást, amit a romló járványügyi helyzettel magyarázott.

Az ország 25 megyéje közül Mikolajiv régióban még nem szerepel egyetlen esetszám sem, ezért a tisztifőorvos személyesen utazott oda, hogy meggyőződjön arról, egyáltalán jól végzik-e a tesztelést. További gondot okoz az ukrajnai kórházak szegényes felszereltsége, óriási hiány mutatkozik nemcsak a lélegeztetőgépekből, de az alapvető higiéniai és védőfelszerelésekből is. Nagyon sok helyen csak az önkéntesek felajánlásai segítenek a helyzeten.

Ukrajnában március 3-án mutatták ki az első fertőzést, de nagyon sokáig csak azoknál végeztek tesztet, akinél már súlyos tünetek jelentkeztek. Mára valamelyest javult a helyzet, de gondot okoz, hogy kellő bizonyossággal csak a kijevi központi laborban tudják megállapítani a betegséget, s erre alkalmanként két-három napot is várni kell.

Ukrajnában a magyarországinál is szigorúbb karantén intézkedéseket léptettek életbe. Teljesen leállt a tömegközlekedés, sem buszok, sem vonatok, sem légi járatok nem közlekednek. Csupán az élelmiszerüzletek, patikák és töltőállomások tarthatnak nyitva. Játszóterek, sportpályák, parkok nem látogathatók. Az utcára csak kettesével lehet kimenni, ám azt is csupán maszkban és személyi okmánnyal. A 60 év felettiek csak a legközelebbi boltba vagy gyógyszertárba mehetnek. A szabályok megsértőire 17 ezertől 34 ezer hrivnyáig (240 ezertől 480 ezer forintig) terjedő bírság szabható ki.

Gazdasági sokk

A koronavírus-járvány hatásai természetesen nem kímélik az ország gazdaságát sem, amelyik alighogy az éledezés jeleit mutatta a 2014-es Euromajdan után, most ismét eget rengető pofont kap. Az eredetileg remélt 3,5-5 százalék közötti GDP-növekedés helyett 5-10 százalékos visszaeséssel számolnak. A kedvezőbb mutató abban az esetben lehet reális, amennyiben legkésőbb május közepéig véget érnek a szigorú karantén intézkedések. Az infláció üteme 5,6-ról 8,7 százalékra nőhet, a munkanélküliség meghaladhatja a 10 százalékot. A kabinetben már dolgoznak a gazdaságvédelmi intézkedésen, amit költségvetési átcsoportosításokkal, és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) újabb hiteléből finanszíroznának. Az IMF követelésére a kijevi parlament elfogadta a mezőgazdasági földek adásvételét megengedő új földtörvényt, és hamarosan igent mondhatnak az új banktörvényre is. Cserébe még az idén négymilliárd dolláros kölcsönre számíthat Kijev, ami csak tovább ronthatja az egyébként is szörnyen eladósodott ország kilátásait. Az is hatalmas problémaként nehezül majd a kijevi vezetésre, hogy már most több százezer ukrán vendégmunkás veszítette el állását, s amellett, hogy hazatérésük közvetlenül is kihat a járványgörbe egyre rosszabb alakulására, hamarosan újabb gondot jelent majd, hogy hol helyezkedhetnek el. Tavaly a vendégmunkások tízmilliárd dollárnál is többet juttattak haza, segítve ezzel a gazdaságot, most fordulhat a kocka, róluk kellene az államnak gondoskodnia.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.