Pénzért csempésztek illegális bevándorlókat Olaszországba

Sokan a francia kórházakban kapják el a koronavírus fertőzést, a svéd IKEA az egyenlő munkamegosztásért kampányol. Belgiumban is oltják az idősebb korosztályt Astrazeneca vakcinával, a spanyoloknál óriási a munkanélküliek száma. Pénzért szállítottak bevándorlókat olasz partokra.

2021. 03. 03. 15:48
Reopening stores in Geneva
epa09044428 An employee of Ikea indicates cash registers to customers wearing protective face mask as a precaution against the spread of the coronavirus COVID-19 in an Ikea store during the reopening day, in Geneva, Switzerland, 01 March 2021. Swiss authorities began the relaxing of measures against the spread of the coronavirus COVID-19 as of 01 March, authorizing the reopening of shops, museums and library reading rooms, along with outdoor sports and leisure facilities, zoos and botanical gardens. EPA/SALVATORE DI NOLFI Fotó: SALVATORE DI NOLFI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia kórházak a koronavírus fertőzés melegágyai

A franciaországi kórházak most már nem csak a koronavírusos betegek gyorsan növekvő száma miatt vannak túlterhelve, hanem azért is, mert a még nem fertőzött páciensek a kórházakban fertőződnek meg a vírussal. Dieppe város kórházában például 140 ápoló és 123 páciens fertőződött meg eddig, de több hasonló esetről is beszámoltak az utóbbi időkben. Emiatt egyre több konfliktushelyzet alakul ki a személyzet és a betegek között, ráadásul az elhalasztott műtétek száma is vita tárgya, mert a műtétek körülbelül 40 százalékát a járvány utáni időszakra halasztják el.

„Megölték az apámat” – mondta egy francia férfi, aki a 86 éves apját hozta kezelésre a kórházba, ahol elkapta a vírust. „Aaz ő korában nem tették lélegeztetőgépre„, hanem morfiummal és nyugtatókkal hagyták meghalni, súlyos légzési nehézségekkel küszködve.

Forrás: le Figaro, le Figaro

Egyenlő munkamegosztásért kampányol a svéd bútorcég

Online játékkal akarja segíteni a párokat az IKEA bútorcég annak érdekében, hogy egyenlően osszák szét a nem fizetett házimunkát. A Nemzetközi Nőnapra időzített kampány a témával kapcsolatos kérdéseket tesz fel pároknak, mint például „tudod-e, hogy a nők világszerte háromszor annyi fizetettlen házimunkát végeznek, mint a férfiak?”.

A kampány célja, hogy a játék segítségével a párok igazságosan osszák be a ház körüli teendőket. A svéd cég legutóbb a családon belüli agresszió ellen lépett fel, de mivel kampányfilmjükben kizárólag férfiak voltak az erőszakot elkövetők, több szervezet is felemelte a hangját az egyoldalúság ellen.

Forrás: Bulletin

Belgium is oltja az időseket AstraZeneca vakcinával

Franciaország után Belgium is módosított oltási stratégiáján, ezentúl az 55 évesnél idősebbeket is oltanak AstraZeneca oltóanyaggal. A hírt Belgium Legfelsőbb Egészségügyi Tanácsa az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) legfrissebb közleményére hivatkozva jelentette be. A szövetségi egészségügyi miniszter szerint ez sorsfordító lépés.

„Az AstraZeneca oltóanyagot a 18 éven felüli lakosság körében korhatár nélkül szabad ezentúl alkalmazni” – jelentette be Pierre Van Damme vakcinológus egy keddi sajtótájékoztatón. A Tanács arra a brit kutatásra hivatkozik, amely bebizonyította, hogy az AstraZeneca vakcinája még a 70-es és 80-as éveiben járó páciensek esetében is jelentősen lecsökkentette a kórházi kezelés szükségességét. Van Damme elmondta, hogy korábban az AstraZeneca oltóanyagát azért csak a 18-55 éves korosztály számára ajánlották, mert nem állt rendelkezésre megfelelő adat az idősebb korosztálynál kiváltott hatásokról.

A Tanács szintén jóváhagyta, hogy a Pfizer vakcina második adagját az eddig megszokott 21. nap helyett az első oltást követő 35. napig kell beadni. A két új javaslat felgyorsíthatja Belgiumban a lakosság immunizálását, ha az ország egészségügyi miniszterei jóváhagyják az Egészségügyi Tanács javaslatait.

Forrás: The Brussels Times

Óriási a munkanélküliek száma Spanyolországban

Februárban 4 millió munkanélküli spanyolt regisztráltak. Utoljára 2016 áprilisában volt ennyire magas a munkanélküliek száma az országban. Jelenleg 900 ezer vállalkozó van ERTE-n, azaz a vállalkozók ideiglenes foglalkoztatási rendjén. Ez az a réteg, akik a koronavírus-járvány miatt veszítették el munkájukat és havonta kapnak állami támogatást a kritikus időszak átvészeléséért.

Forrás: rtve

Pénzért szállítottak illegális bevándorlókat Olaszországban

A ragúzai bíróság kivizsgálást indított a „Mediterranea Saving Humans” civil szervezet tulajdonában álló Mare Jonio mentőhajó ügyében, amely pénzjuttatásért cserébe tavaly szeptember 12-én partra szállított 27 bevándorlót. A vád szerint egy 125 ezer eurós átutalás bizonyítaná, hogy a dán tulajdonban lévő Maersk Etienne hajó máltai vizeken fedélzetére vett bevándorlókat, majd 38 napos tengeren való tartózkodás után a Mare Jonio civil hajónak adta át utasait, hogy az olasz partokra szállítsa őket. Mindezt 125 ezer eurós juttatásért cserébe. A bevándorlók szállítása közben helikoptert is bevetettek egy állapotos asszony kritikus állapotára hivatkozva. A szicíliai kórház utólagos vizsgálatai szerint az esetnél azonban nem volt komplikáció és vészhelyzet sem állt fenn.

Forrás: il Giornale, la Repubblica

(A borítóképen: Egy IKEA alkalmazott koordinálja a kasszáknál sorban álló vásárlókat, akik védőmaszkot viselnek a COVID-19 betegség elleni védelmi rendelkezéseknek eleget téve, a helyi IKEA bevásárlóközpont újranyitásán Genovában. Fotó: EPA/SALVATORE DI NOLFI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.