Perelhetik a turisták az Alpok Ibizáját

Máris több mint 2500 turista jelezte, hogy csatlakozna egy osztrák síparadicsom elleni perhez, amely nagyban hozzájárulhatott a koronavírus szétterjedéséhez Európában.

2020. 04. 02. 12:45
null
Vakációzók Ischglben. Üdülésnek indult, betegség lett belőle Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Máris több mint 2500 – nyolcvan százalékban német – turista jelezte, hogy csatlakozna egy osztrák síparadicsom elleni perhez, amely nagyban hozzájárulhatott a koronavírus szétterjedéséhez Európában – értesült a CNN. Az amerikai csatorna úgy tudja, az osztrák fogyasztóvédelmi szövetség felhívására alig öt nap alatt regisztráltak ennyien. A szervezet arra buzdítja a Tirolt megjárt és a koronavírustól megbetegedett turistákat, hogy közösen fogalmazzanak meg kártérítési igényt a tartomány, sőt akár Ausztria ellen, miután felmerült a gyanú, hogy sokan az osztrák hatóságok hanyagsága miatt fertőződhettek meg. Ausztriában nyomozás indult az ügyben.

A botrány középpontjában az alig 1600 lelket számláló falu, Ischgl áll, amely nem csupán hosszú sípályáiról, de vad bulijairól is híres-hírhedt. Az Alpok Ibizájaként is emlegetett síparadicsom minden évben több százezer turistát vonz a világ minden tájáról, akik napközben a lejtőkön csúsznak le, utána a hüttékben, az alpesi kocsmákban múlatják az időt. Ischglben először március 7-én, a népszerű Kitzloch bár egyik német csaposánál azonosították a koronavírust, aki influenzaszerű tünetekre panaszkodott, ám valószínű, hogy ő már jóval korábban megbetegedett. Erre utal például, hogy az osztrák síparadicsomból hazatérő izlandi turistáknál már február végén felfedezték a betegséget. Az izlandi hatóságok március legelején értesítették is osztrák partnereiket a fertőzésről, ám a sípályák vendéglátóhelyei még csaknem egy hétig, március 10-ig nyitva tarthattak. (Sokat elárul egyébként a Kitzlochban rendezett fékevesztett bulikról, hogy a brit sajtóban megjelent felvételek szerint többen úgynevezett sörpongot játszottak. Ennek lényege, hogy egy pingponglabdát bele kell köpni másvalaki korsójába – ha a labda célt ér, akkor tulajdonosának le kell hajtania az italát.)

Vakációzók Ischglben. Üdülésnek indult, betegség lett belőle
Fotó: 123RF

Utólag azt már szinte lehetetlen megállapítani, hogy pontosan hány ember fertőződhetett meg koronavírussal Ischglben. Mint a számokból is látszik, az viszont gyanúra ad okot, hogy több ezren betegedhettek meg azok közül, akik megjárták a helyet. Mint arról lapunk is beszámolt, a vesztegzár alá vont Tirolból a Külügyminisztérium segítségével 502 tünetmentes magyart menekítettek vissza hazánkba. Az osztrák hatóságok most vizsgálják, hogy a munkaadó elmulasztotta-e időben bejelenteni alkalmazottja megbetegedését, valamint, hogy megfelelően kezelték-e a helyzetet. Aggályos lehet, hogy mennyire lassan cselekedtek: miután március 9-én kiderült, hogy a fertőzött csapossal kapcsolatban álló legalább 15 másik ember is beteg, újabb napokba tellett, mire a síszezon lerövidítéséről döntöttek. Az osztrák egészségügyi szervezetek azzal védekeznek, hogy úgy vélték, az izlandiak inkább a repülőn kaphatták el a kórt. Kiszivárgott SMS-ek szerint azonban az idegenforgalmi lobbi is ludas lehet a késlekedésben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.